Vanavond in "Vranckx": Laura bezoekt Eritrese vriend Fish die naar Engeland vluchtte

Fish vluchtte weg uit Eritrea. Hij woonde een tijdje in Gent waar hij Laura Zuallaert leerde kennen. Na veel proberen geraakte hij uiteindelijk in Groot-Brittannië. Dé droom voor zoveel transmigranten. Laura wil nu weten hoe het met hem gaat en ze gaat Fish bezoeken.

Fisseha is geboren in Eritrea en groeit op in Ethiopië. Na de dood van zijn vader neemt zijn oom hem onder zijn hoede. Wanneer er spanningen losbreken in de regio moeten ze vluchten omdat ze omwille van hun geloof niet meer veilig zijn

Video player inladen...

Om in Libië te geraken, ging Fish met een groep van zo'n dertig vluchtelingen dwars door de Sahara. Een vreselijk zware tocht. Eens in Libië aangekomen, kwam Fish terecht in een vluchtelingenkamp. Hij werkte vier maanden lang zonder betaald te worden. "Het was een heftige plek. Er zijn veel mensen gestorven, en ik had de neiging om zelfmoord te plegen."

In België waren er mensen die ons meenamen naar huis om te rusten. Ik ben hen enorm dankbaar.

Fish

Uiteindelijk kwam Fish met de vrachtwagen in België terecht. Hij woonde een tijdje in Gent. “In België waren er mensen die ons meenamen naar huis om te rusten. Vriendelijke gezinnen, Ik ben ze erg dankbaar.”  Maar hij bleef dromen van Groot-Brittannië. Na veel pogingen is hij daar uiteindelijk ook geraakt. Met de boot, verstopt in een vrachtwagen.

Elke vluchteling die in Groot-Brittannie aankomt, wordt naar een andere plek gestuurd. Voor Fish werd het het vissersdorpje North Shields, waar hij een huisje met twee andere Eritreërs werd toegewezen. Hij volgt Engelse les en zoekt werk, al is dat niet makkelijk. Uiteindelijk wil hij in een grote stad belanden.

Fish. Een reportage van Laura Zuallaert. Herbekijk hier de uitzending van zaterdag 22 juni:

Video player inladen...

Meest gelezen