20-jarige man sterft na aanrijding op overweg in Aarschot, "Slagbomen waren open, lichten stonden op wit"

Het parket onderzoekt een dodelijk ongeval aan een spooroverweg in Langdorp, bij Aarschot. Gisterenavond werd daar een auto gegrepen door een goederentrein. "Ik denk dat we met zekerheid kunnen stellen dat de slagbomen open waren en de lichten op wit stonden", zegt het parket van Leuven. "Onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er een technische of menselijke fout gebeurde."

Rond 22.30 uur gisterenavond kreeg de politie een melding van een aanrijding tussen een auto en een goederentrein op een spooroverweg in Langdorp. Een jongen van 20 uit Aarschot was op slag dood. Zijn twee passagiers, een meisje van 18 jaar uit Herselt en een man van 21 jaar uit Aarschot, raakten lichtgewond. De auto werd meer dan 100 meter meegesleurd.

Getuige en verkeersdeskundige: slagbomen niet gesloten, witte lichten aan

Volgens een getuige waren de slagbomen niet gesloten en waren de witte lichten in werking op het moment van het ongeval. Dat stemt overeen met de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige die door het parket werd aangesteld. "Het voertuig had alle recht om over te steken, maar is gegrepen door een goederentrein."

"Dit had niet mogen gebeuren", zegt het parket van Leuven. "Ik denk dat we met zekerheid kunnen stellen dat de slagbomen open waren en de lichten op wit stonden." Het parket stelde ook het labo en een wetsarts aan. Nu moeten we nagaan of er een technische fout of een menselijke fout gebeurd is." Spoorwegbeheerder Infrabel heeft het zelf over een menselijke fout.

Nu moeten we nagaan of er een technische fout of een menselijke fout gebeurd is

Parket Leuven

Infrabel: "Elke overweg staat op een lijst om afgesloten te worden"

Het ongeval gebeurde in Langdorp. In dezelfde buurt wil Infrabel in de toekomst al sowieso twee overwegen afsluiten. "Elke overweg staat in principe op een lijst om afgeschaft te worden", zegt Thomas Baeken van Infrabel daarover. "Het is natuurlijk altijd in samenspraak met de lokale besturen en het moet natuurlijk ook mogelijk zijn. Een overweg is altijd een kruising tussen weg- en treinverkeer, daar kunnen zich altijd incidenten voordoen. Hoe meer overwegen we kunnen afschaffen hoe beter voor de veiligheid en ook voor de stiptheid van de treinen."

Elke overweg staat in principe op een lijst om afgeschaft te worden

Thomas Baeken - Infrabel

Vrienden reageren aangeslagen: "Begint meer en meer door te dringen"

Bij aankomst van de brandweer bleek het dodelijk slachtoffer familie te zijn van een van de aanwezige brandweermannen. Het werd dan ook een extra moeilijke interventie voor het brandweerkorps van Aarschot.

En ook de vrienden van het slachtoffer reageren aangeslagen: "Brent is mijn jeugdvriend, altijd een lach op zijn gezicht. Zo zonde dat dit gebeurd is. Ik ben meteen van mijn werk naar hier gekomen. Het begint meer en meer door te dringen dat ik mijn vriend die ik al sinds mijn zesde ken kwijt ben. Ik ben er 100 procent zeker van dat de slagbomen niet werkten, en dat hij de lichten genegeerd heeft, dat zou me verbazen. Hij is een hele voorzichtige chauffeur."

"Het is raar dat we hem nooit meer gaan zien, geen afscheid kunnen nemen", voegt iemand anders toe. "Heel de buurt is heel hard geschrokken."

Het begint meer en meer door te dringen dat ik mijn vriend die ik al sinds mijn zesde ken kwijt ben

Vriend slachtoffer

De zus van een van de passagiers is kwaad: "Hier is een fout gebeurd en dat is ten koste van een goede, jonge kerel. Dat is heel moeilijk om te vatten. Het hadden er drie kunnen zijn. Het is er nu een, maar het is er een te veel." Ook haar broer heeft het er heel erg moeilijk mee: "Hij wil het een plaats geven."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen