Bestuurder dodelijk ongeval journaliste uit Schaarbeek krijgt werkstraf en rijverbod

De bestuurder die in november 2017 De Standaard-journaliste Stephanie Verbraekel doodreed, is door de Brusselse politierechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur en een rijverbod van 4 jaar.

De beklaagde reed op 7 november aan hoge snelheid over de Haachtsesteenweg in Schaarbeek en reed daarbij Stephanie Verbraekel aan toen ze wilde oversteken. Hij kwam pas vijftig meter verder tot stilstand. Na het ongeval en tijdens het onderzoek hield de jongeman vol dat hij niet sneller reed dan 50 km per uur. Pas op de zitting vorige maand gaf hij toe dat hij te snel had gereden. 

Geen excuses

“De onaangepaste snelheid waarmee de beklaagde reed, is aangetoond door alle elementen in het dossier. Hij legde 400 meter af in 16 seconden, wat neerkomt op 90 km per uur. Die gevaarlijke snelheid op die plaats is de enige oorzaak van het overlijden van het slachtoffer”, aldus de rechter in haar vonnis. “De afwezigheid van excuses aan de familie van het slachtoffer, zelfs achttien maanden na het ongeval, is flagrant, net als de houding van de beklaagde na het ongeval.”

Geen gevangenisstraf

De rechtbank legde de bestuurder geen gevangenisstraf op, maar veroordeelde de beklaagde tot een werkstraf van 250 uur. Hij moet ook zijn vier rijexamens afleggen en een cursus volgen bij VIAS, het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid. De ouders krijgen een morele schadevergoeding van 17.500 euro.

Het parket heeft laten weten dat het in beroep gaat tegen de straf van de man. Het parket had een gevangenisstraf van achttien maanden gevorderd.

Meest gelezen