Eén jaar na ontsnapping leeuwin Rani: "We hebben er intussen alles aan gedaan om zoiets in toekomst te vermijden"

Precies een jaar geleden ontsnapte leeuwin Rani in Planckendael na een fout van een verzorgster. "We hebben er intussen alles aan gedaan om dit te vermijden", zegt zoölogisch directeur Linda Van Elsacker op Radio 2 Antwerpen.

Hierboven zie je leeuwin Rani in betere tijden. Exact een jaar geleden ontsnapte ze uit haar verblijf in Planckendael. Na vruchteloze pogingen om Rani te vangen werd het dier om veiligheidsredenen doodgeschoten. "Voor onze verzorgers zal het vandaag een vreemde dag zijn", vertelt Linda Van Elsacker, de zoölogisch directeur van de Zoo en Planckendael in "Start je dag". "In de gangen rond het leeuwenverblijf hangen nog altijd steunbetuigingen en tekeningen van bezoekers die de verzorgers een hart onder de riem wilden steken." Zou een gelijkaardige ontsnapping opnieuw kunnen gebeuren? "Zeg nooit nooit", vertelt Van Elsacker. "Maar naar aanleiding van het incident hebben we onze hele werking onder de loep genomen om alle mogelijke risico's in te dijken." 

Verscherpte veiligheid

Leeuwin Rani kon ontsnappen toen een verzorgster twee deuren van een sas liet openstaan om een telefoon op te nemen. "Dat kan vandaag niet meer gebeuren", stelt Van Elsacker. "De dierenverblijven zijn intussen uitgerust met een het LOTO-systeem. Dat staat voor 'Lock Out Tag Out'. In mensentaal komt het erop neer dat je in een sas de volgende deur pas kan openen als je de andere gesloten hebt." De ZOO en Planckendael benadrukken dat ze altijd in orde zijn geweest met de vereiste wettelijke veiligheidsvoorschriften. "We gaan nu een stapje verder en hebben voor elk dierenverblijf een nieuw veiligheidsprotocol geschreven. Zeg maar een handleiding die elke verzorger moet volgen. Bij onze gevaarlijke dieren hebben we ook de kleine vensters om in de gangen te kijken vervangen door grotere doorkijkluiken. Op die manier kan je vanuit het sas sneller inschatten waar de dieren zitten."

 

 

Meest gelezen