Maxime Anciaux - All rights reserved

Een op de vijftien rusthuisbewoners krijgt hulp van OCMW om factuur te betalen

Ruim 6 procent van de Vlamingen in een woonzorgcentrum krijgt hulp van het OCMW om de rusthuisfactuur te betalen. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), die in De Tijd staat. In 2017 kwamen de OCMW's tussenbeide voor meer dan 5.100 rusthuisbewoners die zelf het geld niet kunnen ophoesten. Volgens de VVSG is het probleem nog veel groter dan die cijfers uitwijzen.

Een verblijf in een Vlaams woonzorgcentrum kost gemiddeld 1.728 euro per maand. Te veel voor een deel van de bewoners. Zeker als u weet dat een gemiddeld pensioen ongeveer 1.280 euro bedraagt. En dus springt het OCMW bij om de factuur van 1 op de 15 bewoners te betalen. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten heeft dat voor het eerst berekend. 

"Meestal gaat het om een bedrag tot 100 euro per maand dat door de OCMW's wordt bijgepast," zegt Nathalie Debast van de VVSG. "Maar dit is maar het topje van de ijsberg. We weten ook dat heel wat kinderen vrijwillig tussenkomen als hun ouders de rusthuisfactuur niet kunnen betalen. Daar hebben we geen cijfers van, maar we krijgen die signalen wel van de lokale besturen."

Vlaanderen moet bijspringen

Volgens de VVSG moet de volgende Vlaamse regering meer inspanningen doen om de rusthuisfactuur naar beneden te krijgen. "Deze situatie is niet houdbaar want de financiën van de lokale besturen staan al erg onder druk. Een dagprijs bestaat uit twee delen: de zorg en het verblijf. Als Vlaanderen het gedeelte van de zorg zou betalen, dan zou de dagprijs lager kunnen, en dan zouden veel meer mensen die gewoon van hun pensioen kunnen betalen. Zo zouden er minder facturen bij het OCMW terechtkomen."    

Meest gelezen