STG / Reporters

Hete dagen in het vooruitzicht: waarschuwingsfase van het warmteactieplan van kracht

De komende dagen worden warm en de kans op een hittegolf is reëel. Daarom activeert het Agentschap Zorg en Gezondheid de waarschuwingsfase van het warmteactieplan. Mensen wordt gevraagd om op te letten voor de mogelijke gezondheidseffecten die de hitte met zich meebrengt. 

"Mensen weten natuurlijk al dat ze voldoende moeten drinken en voldoende koelte moeten opzoeken. Maar het is toch niet slecht om de mensen even eraan te herinneren dat er met het mooie weer niet alleen mooie tijden aankomen, maar ook een aantal waarschuwingen voor de gezondheid", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

"We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op het warme weer vanaf zondag. Het is de eerste warmtepiek dit jaar met een snelle temperatuurstijging en kort na een koelere periode. Uit de praktijk blijkt dat de bevolking nog extra kwetsbaar is dan."

Iedereen moet opletten want we verliezen allemaal veel vocht bij warme temperaturen. Maar een aantal mensen zijn extra gevoelig. "In eerste instantie gaat het dan om oudere mensen en kinderen jonger dan drie jaar. Zij detecteren minder makkelijk zelf dat ze te weinig gedronken hebben", aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid. "In die zin vragen we aan iedereen om nog meer dan anders een oogje in het zeil te houden voor elkaar."

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen ook een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. Periodes van hitte leiden over het algemeen tot meer overlijdens, voornamelijk bij mensen die al fysieke problemen hebben. 

Tips

  • Ga op warme dagen extra langs bij ouderen of bel regelmatig. Neem wat groenten en fruit mee zodat de oudere lichte maaltijden kan eten.
  • Wacht niet tot uw kind dorst heeft om het drinken te geven
  • Pas het menu aan de warme weersomstandigheden aan
  • Vermijd zware fysieke inspanningen in het warme weer
  • Zet ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen
  • Verplaats u naar een koelere plek buitenshuis indien uw woning ontoereikend gekoeld kan worden

Voor meer tips en adviezen kan iedereen terecht op de website www.warmedagen.be, en op de Facebookpagina "Warme dagen". 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen