AFP or licensors

Hongkong: opnieuw betoging tegen uitleveringswet en regeringsleider Lam

Honderden studenten zijn opnieuw aan het betogen voor het regeringsgebouw in Hongkong. Ze voeren de druk op regeringsleider Carrie Lam op om de uitleveringswet te schrappen en zelf op te stappen.

Duizenden studenten betogen sinds vanmorgen, gekleed in het zwart, met mondmaskers en paraplu's. Voorlopig verloopt alles rustig. De studenten hebben zich opgesteld aan het regeringsgebouw. De betoging vindt plaats omdat de overheid niet is ingegaan op eerdere eisen van de actievoerders.  Die hadden de overheid tot gisteravond de tijd gegeven om de omstreden uitleveringswet helemaal te schrappen. Ze wilden ook dat het uit de hand gelopen protest van 12 juni niet als rellen maar als een betoging zou worden omschreven, dat opgepakte betogers zouden worden vrijgelaten en dat er een onderzoek zou komen naar het gebruik van geweld door de politie. 

Maar de overheid heeft dus nog niet geantwoord en daarom voeren de studenten de druk op. Ze blijven aandringen op het ontslag van bestuurder Carrie Lam. Maar eerst moet die de uitleveringswet helemaal intrekken. De wet maakt het mogelijk om verdachten uit te leveren aan China. Dat land heeft Hongkong in 1997 van het Verenigd Koninkrijk overgenomen en een zeker vorm van zelfbestuur gegeven. Maar de betogers vrezen dat China door de wet meer greep krijgt op de rechtspraak in Hongkong. 

Meest gelezen