Langste dag van het jaar: hoe het niet volledig donker wordt en het noorden van België 20 minuten langer licht krijgt

Vandaag is het 21 juni, het begin van de astronomische zomer en de langste dag van het jaar. Hoe noordelijker we gaan op deze dag van de zomerzonnewende, hoe langer de dag duurt. Bovendien wordt het in deze periode van het jaar nooit echt volledig donker, vertelt weerman Frank Deboosere.

De astronomische zomer begint op het moment dat de zon loodrecht invalt op de Kreeftskeerkring. Dit jaar is dat het geval op 21 juni - vandaag dus - om 17.54 uur. De zon bereikt vandaag haar hoogste noordelijke positie, de zomerzonnewende.

Hoe noordelijker je gaat, hoe langer het daglicht aanhoudt. Op de Poolcirkel gaat de zon vandaag zelfs helemaal niet onder en is er sprake van de "middernachtszon". Ook in ons land is er een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden.

"In Virton bedraagt de daglengte op 21 juni (zomerzonnewende) 16 uur 18 minuten. In Essen, een van de meest noordelijke punten van ons land, is de daglengte dan 16 uur 38 minuten: dat is dus 20 minuten meer daglicht dan in Virton", weet weerman Frank Deboosere.

Grijze nachten

In het noordelijk halfrond genieten we in de zomerperiode algemeen van lange dagen en korte nachten. In de weken rond de zomerzonnewende wordt het zelfs nooit volledig donker.

Om te spreken van complete duisternis, moet de zon diep genoeg wegzakken. In onze streken haalt de zon tussen eind mei en half juli niet de vereiste hoek van 18 graden onder de horizon: de grijze nachten. 

"Je kan wel sterren zien, maar aan de noordelijke horizon blijft in die periode een grijze band hangen die nooit volledig verdwijnt. Precies omdat de zon in die periode niet diep onder de horizon wegzakt, is er bij ons kans op lichtende nachtwolken", aldus Frank Deboosere.

Meest gelezen