De dode potvissen dreven in het water in de Tyrreense Zee, zo'n 8 km voor de kust van het eiland Palmarola.
Italian Coast Guard/Marevivo via AP

Moeder potvis en baby gestorven in een net voor de Italiaanse kust

Een moeder potvis en haar baby zijn gestorven nadat ze in een net verstrikt zijn geraakt in de Tyrreense Zee voor de westelijke kust van Italië. Dat heeft de Italiaanse milieuvereniging Marevivo gemeld. De dode potvissen dreven in zee voor het eiland Palmarola in de regio Lazio. 

Marevivo verwittigde de kustwacht en die ging een kijkje nemen bij de potvissen. Volgens de kustwacht is de moeder waarschijnlijk gestorven terwijl ze haar kalf trachtte te bevrijden. De kustwacht zei dat een deel van het net in de mond van de 6 meter lange moeder werd gevonden, terwijl het kalf er volledig door bedekt was. 

"De dood van deze twee reuzen van de zee is een verlies voor ons natuurlijk patrimonium, maar het besef dat wat er gebeurd is, onze schuld is, maakt het nog tragischer", zei de voorzitter van Marevivo, Rosalba Giugni, aan het persbureau AP. "Ons gedrag veranderen is niet voldoende. We moeten onze opvattingen veranderen om te begrijpen en daadwerkelijk te voelen dat als we het milieu schade berokkenen, we dat ook onszelf aandoen."

De sterfgevallen volgen op het aanspoelen in maart van een dode, zwangere potvis op een strand in Sardinië, die 22 kilogram plastic in haar maag bleek te hebben. 

Milieudeskundigen zeggen dat plastic een van de grootste bedreigingen vormt voor het mariene leven. Minstens vijf andere walvissen zijn in de laatste twee jaar gestorven in Europa en Azië nadat ze grote hoeveelheden plastic hadden verzwolgen. 

De moeder potvis was zes meter lang, en een deel van het net werd in haar mond gevonden. Het kalf was geheel bedekt door het net.
Italian Coast Guard/Marevivo via AP

Dodelijk plasticafval nu algemeen in Griekse walvissen

Intussen is uit een studie van walvissen en dolfijnen die de laatste 20 jaar zijn aangespoeld in Griekenland, gebleken dat ze alarmerend hoge hoeveelheid plasticafval - vooral plastic zakken - in hun maag hadden, wat kan leiden tot een trage en pijnlijke dood.

Het ergste geval was een jonge potvis van zo'n 5 meter die aangespoeld is op het eiland Mykonos. Hij had 135 plastic voorwerpen ingeslikt die in totaal 3,2 kilogram wogen. Het plastic blokkeerde zijn maag, wat haar erg had doen opzwellen. Het dier zelf was uitgemergeld en was gestorven door honger, zo zei onderzoeker Alexandros Frantzis. 

Frantzis is een vooraanstaand expert op het gebied van walvissen en dolfijnen, die als eerste de link gelegd heeft tussen dodelijke strandingen van walvissen en het gebruik van militaire sonars. Hij is directeur van het Pelagos Cetacean Research Institute dat de studie uitgevoerd heeft. 

"De hoeveelheid afval die we gevonden hebben is zeer hoog, en zou een alarmbel moeten doen rinkelen", zo zei hij aan het persbureau AP. "Het is nu iets algemeen... Het is niet meer een willekeurig dier dat plastic heeft ingeslikt."

Uit de studie, die gepubliceerd is in het Marine Pollution Bulletin, blijkt dat ruim de helft van de aangespoelde walvissen, dolfijnen en bruinvissen plastic had ingeslikt, en dat potvissen het ergst getroffen werden, met zes op de tien dieren die plastic in hun maag hadden. De studie hield geen rekening met de zogenoemde microplastics, kleine deeltjes die niet of nauwelijks te zien zijn met het blote oog.  

De Middellandse Zee is een van de meest vervuilde zeeën ter wereld, zowel wat drijvend afval betreft, als afval op de zeebodem, en plastic vormt het grootste probleem. Zowel het Wereldnatuurfonds WWF als Greenpeace hebben al ernstige bezorgdheid geuit over de toestand van de zee. 

Frantzis zei aan Associated Press dat de oplossing is de "krankzinnige en nutteloze" productie van plastic stop te zetten. "Koop het niet, gebruik het niet, en oefen druk uit om de productie stop te zetten", zo zei hij.

Een plastic fles op het strand.

Meest gelezen