Jonas Roosens

Hoe de N-VA haar zo geliefde Verlichting de rug toekeert 

David Van Turnhout is hard voor de N-VA die beslist heeft om in het Europees Parlement in de conservatieve ECR-fractie te blijven, waar uiterst rechtse partijen deel van uitmaken. "Wie nu in Vlaanderen nog een coalitie vormt met de Vlaams-nationalisten, is mee verantwoordelijk voor de opmars van het Europese fascisme en de ondergang van een vrij en sterk Europa", schrijft hij in onderstaande opinie.

De keuze van N-VA om samen met verschillende extreemrechtse partijen in het Europees Parlement een fractie te vormen, doet heel wat wenkbrauwen fronsen. Maar het deed ook Assita Kanko, vrouwenrechtenactiviste en ondervoorzitter van deze fractie ongemakkelijk kronkelen in "De afspraak". 

Toen Bart Schols haar vroeg of de vrouwonvriendelijke meningen van haar fractiegenoten wel te rijmen vielen met haar standpunten als vrouwenrechtenactiviste, antwoordde ze letterlijk dat je “een fractie nodig hebt om je standpunten te kunnen verdedigen”. 

Volgens de logica van Assita Kanko zou het betekenen dat joden hun belangen het best kunnen verdedigen door lid te worden van een neonazistische partij

Volgens haar logica zou dat dus ook betekenen dat joden hun belangen het best kunnen verdedigen door lid te worden van een neonazistische partij. Met meer sta je sterker, toch? Concreet komt haar partij nu in een fractie te zitten met verschillende extreemrechtse, fascistische en anti-Europese partijen. 

Recht en Rechtvaardigheid sleutelt in Polen aan haar invloed op de media en het rechtssysteem. Zo verving de partij het management van verschillende media door haar eigen mensen en stuurde ze de rechters van het Poolse Grondwettelijk Hof vroegtijdig met pensioen.

In de plaats daarvan kon ze dan ‘regeringsgezinde’ rechters benoemen. Verder ziet de partij homoseksualiteit als een bedreiging voor Europa en maakte ze het benoemen van enige Poolse betrokkenheid bij de Holocaust strafbaar. Recht en Rechtvaardigheid is de grootste partij binnen de conservatieve fractie.

De N-VA draait er nu ook de hand niet meer voor om openlijk met partijen in zee te gaan die regelrecht ingaan tegen de waarden van haar zo geliefde verlichting

Maar ook de kleintjes maken het bont. Giorgia Meloni, kopvrouw van Fratelli d’ Italia, werkte in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019 nauw samen met Steve Bannon. Hij verenigt en ondersteunt binnen zijn ‘Movement’ verschillende Europese extreemrechtse partijen.

In een gesprek met de Britse krant ‘The Guardian’ benadrukte hij de fascistische wortels van de Fratelli d’Italia. Hij voegde eraan toe dat je de verkiezingen kan winnen door rechts-populistische partijen een redelijk gezicht te geven. Misschien iets om over na te denken voor je ermee in een fractie zetelt.

De leider van het Nederlandse Forum voor Democratie, Thierry Baudet vindt dan weer dat vrouwen veel minder excelleren in heel wat beroepen en dat voor hen “neen, ja is”. Volgens hem hebben ze minder ambitie. Vox uit Spanje wil de wet tegen huiselijk geweld tegen vrouwen afschaffen. Tot slot zijn er ook nog de Zweden Democraten, gesticht uit de witte-suprematiebeweging in Zweden. Een racistische partij dus.

Hoe kan een partij die zich opwerpt als enige verdediger van vrijheid en gelijkheid samenwerken met mensen en partijen die homo’s niet zien als gelijke burgers?

De N-VA schuift steeds verder op naar rechts en draait er nu ook de hand niet meer voor om openlijk met partijen in zee te gaan die regelrecht ingaan tegen de waarden van haar zo geliefde verlichting (de eeuw van de rede waarbij wetenschap en kennisdeling centraal staan, red.). Ze lijkt bij de vorming van een Vlaamse regering zelfs moreel schatplichtig te zijn aan het Vlaams Belang. Die roept vanop de zijlijn toe om steeds meer op de rechterflank te gaan spelen. Ondertussen raken spelers zoals de voormalig liberale Assita Kanko steeds meer ingesloten.

Hoe kan een partij die zich opwerpt als enige verdediger van vrijheid en gelijkheid samenwerken met mensen en partijen die homo’s niet zien als gelijke burgers? Hoe kunnen haar parlementsleden zetelen naast politici die geloven dat het witte ras superieur is en zuiver dient te blijven? Hoe zouden de fractievergaderingen lopen wanneer de mannelijke collega’s, de zogenaamde zatte nonkels, aan de vrouwelijke parlementariërs vragen om een pintje voor hen te halen en ook wat snacks te voorzien? “Vergeet de kaasblokjes niet!” 

Wie hard roept, heeft vaak iets te verbergen

Wie hard roept, heeft vaak iets te verbergen. De verlichtingswaarden zijn intussen allemaal uitverkocht. Wat overblijft is een fascistische alliantie die niet liever zou willen dan Europa de dieperik in te storten, elk voor zich. Maar kijk eens wat de Brexit het Verenigd Koninkrijk heeft opgeleverd. Niets dan instabiliteit en problemen. Wie nu in Vlaanderen nog een coalitie vormt met de Vlaams-nationalisten, is mee verantwoordelijk voor de opmars van het Europese fascisme en de ondergang van een vrij en sterk Europa. 

Bekijk hier het interview met Assita Kanko in "De afspraak":

Videospeler inladen...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen