Na bloementapijt nu ook tapijt van brandnetels in Brussel

In Elsene ligt er sinds vandaag een tapijt van brandnetels. Dermatologen en patiënten met netelroos willen met het tapijt aandacht vragen voor de aandoening chronische netelroos.

Aan het Flageygebouw in Elsene ligt er een tapijt van brandnetels van 225 vierkante meter. Met het tapijt willen dermatologen en patiënten aandacht vragen voor chronische netelroos. Dermatologen, Allergienet en Novartis strijden dagelijks tegen netelroos.

Huiduitslag 

Netelroos (of galbulten) is een vaak voorkomende huidreactie. Patiënten krijgen dan een soort van huiduitslag. Het gaat om allemaal kleine bultjes over een groot deel van je lichaam die erg jeuken. Je kan het vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je per ongeluk een brandnetel aanraakt. De oorzaak van de aandoening is nog altijd onduidelijk maar er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk.

Zo'n 50.000 Belgen hebben last van chronische netelroos. Toch hebben heel wat mensen er nog nooit van gehoord. "Er breekt een warme zomerperiode aan en dat zijn voor patiënten met netelroos altijd zeer moeilijke maanden. Je armen en benen zijn dan vaak zichtbaar. Mensen zien dan al je bultjes en vragen zich af wat dat is. Bovendien zorgt de warmte voor nog meer jeuk", aldus de organisatie achter het tapijt. "Met dit tapijt willen we aandacht en begrip vragen voor deze huidreactie." 

Prikt ontzettend 

Yvonne uit Oudergem kwam alvast eens naar het tapijt kijken. Zij heeft soms last van plotse netelroos en begrijpt dus hoe mensen zich voelen die er constant last van hebben. "Het jeukt en prikt ontzettend. Ik ben zelf ook al bij een dermatoloog geweest. Ze weten niet hoe ik dat plots heb gekregen. Ik vind dit een goede actie, had ze gezien in de krant en wou graag komen kijken. Want de aandoening voelt echt zoals een brandnetel op je huid." 

Meer onderzoek naar oorzaak nodig 

Martine Grosber is dermatoloog in het UZ Brussel. "We willen met dit tapijt duidelijk maken aan mensen die netelroos hebben dat er heel wat behandelingen zijn. Maar er is wel nog meer onderzoek nodig. Want we weten nog niet goed hoe het komt dat mensen deze aandoening krijgen. Chronische netelroos is echt te vergelijken met het steken van brandnetels. Iedereen kent dat gevoel. Zo voelen mensen met chronisch netelroos zich ook." 

Meest gelezen