Zwerfvuilvanger van stad Hasselt haalt in één maand tijd 46 kilo afval uit de Demer 

De stad Hasselt plaatste een maand lang een zwerfvuilvanger in de Demer, ter hoogte van Kuringen. In die korte periode hoopte zich daar 46 kilo afval in op. De stad wil nu een permanente zwerfvuilvanger installeren en nog meer inzetten op preventie.

In de zwerfvuilvanger in Kuringen hoopte zich een pap van 20 centimeter op. "Het ging om flesjes, tennisballen, isolatiemateriaal en zelfs het wiel van een kruiwagen", zegt schepen van Propere Stad Laurence Libert (Open VLD). "Dankzij die drijfvuilvanger hebben we kunnen voorkomen dat dat in het leefmilieu terechtkwam. Het ging nu om een test van een maand, maar we zijn met de Vlaamse Milieumaatschappij aan het overleggen om een permanente drijfvuilvanger te installeren in de Demer."

Slechte gewoonte

De stad wil ook werk blijven maken van preventie. "Voor mensen is het stilaan een gewoonte geworden om dingen zomaar weg te gooien. We willen de mensen er toch van bewust maken dat het milieu daar last van heeft. Afval opruimen kost de belastingbetaler ook veel geld."

Natuur werkt verder

Bovenop de dikke laag afval had een vogel een nestje gebouwd. De arbeiders van de technische dienst hebben het nest met eieren nu in de natuur geplaatst. Al het afval uit de zwerfvuilvanger werd gesorteerd en naar het containerpark gebracht.

 

Meest gelezen