Oplaten van heliumballonnen voortaan verboden in Leuven

De stad Leuven voert een verbod in op het oplaten van heliumballonnen. Dat verbod komt er vooral om diervriendelijke redenen. Plastic ballonnen blijven namelijk vaak achter in de natuur en worden soms opgegeten door dieren.

Voor alle duidelijkheid: er komt een verbod op het bewust oplaten van heliumballonnen tijdens evenementen zoals bijvoorbeeld een herdenking of een trouwfeest. Een kind dat toevallig zijn ballon loslaat, zal dus niet worden gestraft. De stad voert het verbod in om diervriendelijke redenen, zegt schepen van Dierenwelzijn Thomas Van Oppens (Groen). "Heliumballonnen die opgelaten worden, komen vaak in de natuur terecht of blijven hangen in de takken van bomen. De ballonnen komen zo in het milieu terecht met schade voor de dieren tot gevolg. We weten dat sommige dieren de ballonnen zelfs opeten en ervan stikken."

Helium is eindig 

"Bovendien is helium een eindige grondstof die heel wat belangrijke toepassingen kent en het is zonde om helium aan ballonnen te spenderen", zegt schepen Van Oppens. Het verbod geldt dus enkel voor evenementen. "Ik denk maar aan gelegenheden waarbij men 100 tot 1.000 ballonnen wil oplaten, dat verbieden wij. Dat kan echt niet meer in deze tijden. We weten dat het slecht is voor het milieu en de esthetische waarde staat daar niet tegenover."

Feestballonnen mogen 

Ballonnen uitdelen op een braderie is niet verboden. "Mensen mogen wel nog feestballonnen uitdelen of in hun bezit hebben. Je mag ze ook thuis gebruiken, dat mag allemaal wel nog. Enkel het oplaten van die ballonnen is verboden."

De stad bekijkt nu nog welke straffen of boetes ze zal geven aan wie wel massaal ballonnen oplaat.

Meest gelezen