Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Oud-premier Yves Leterme: "6 à 7 maanden tijd aan het verliezen die we wel eens duur zouden kunnen betalen"

Oud-premier Yves Leterme waarschuwt ervoor dat België op dit moment kostbare tijd aan het verliezen is. Als er niet snel regeringen worden gevormd, en tegen het einde van het jaar geen degelijke begroting en een goed klimaatplan zijn, “zouden we dit wel eens duur kunnen betalen, letterlijk”, zegt Leterme in “De afspraak op vrijdag”.

Yves Leterme: 12 jaar geleden was hij nog de man van bijna 800.000 voorkeurstemmen. Vandaag zit hij al jaren niet meer in de politiek, maar in “De afspraak op vrijdag” liet hij vanavond nog eens zijn licht schijnen op de Belgische politiek.

De oud-CD&V-premier ziet na de afgelopen verkiezingen te weinig urgentie bij de huidige politici om nieuwe regeringen te vormen. Volgens Leterme zijn we 6 à 7 maand tijd aan het verliezen “en ik denk dat we die wel eens duur zouden kunnen betalen, letterlijk.”

Men onderschat wat de gevolgen zijn van geen goedgekeurd klimaatplan te hebben en de doelstellingen niet te halen.

Oud-premier Yves Leterme

Leterme vreest namelijk dat België dit jaar twee belangrijke deadlines dreigt te missen: die voor een “krachtige begroting” en ook de Europese deadline om tegen het einde van het jaar een sluitend klimaatplan in te dienen, nadat het vorige klimaatplan werd afgewezen. “Ik denk dat dat twee grote dossiers zijn waarvoor  het goed zou zijn dat tegen september-oktober de zaken op punt staan”, zegt Leterme daarover.

Hij vreest dat België boetes zal riskeren als de deadlines niet gehaald worden. “Men onderschat wat de gevolgen zijn van geen goedgekeurd klimaatplan te hebben en de doelstellingen niet te halen.”

“Voor een land als België lopen die boetes direct in de miljoenen”, stelt Leterme. “Als je de begrotingstoestand van het land kent - er moet al hard gewerkt worden om de Europese begrotingsnormen te halen - en dit komt nog eens bovenop de vergrijzingskost (...) dan wordt het een zeer zware inspanning.”

Complexe dossiers

Leterme vindt dat de politici in de toekomst eerlijk moeten zijn en aan de bevolking zeggen dat zowel het begrotingsprobleem als het klimaatprobleem geld zal kosten en dat er sowieso bespaard zal moeten worden. “Daar moet men de moed voor hebben."

De voormalige eerste minister waarschuwt er ook voor dat net deze twee dossiers heel complex zijn voor ons land, “omdat ze institutioneel heel complex zijn”. In beide dossiers hangt de federale regering namelijk af van wat de deelstaten bereid zijn te doen.

“Ik heb vaak Overlegcomités voorgezeten (het overleg tussen de verschillende regeringen van het land, red.). Het zijn twee dossiers waarin de machteloosheid je bekruipt, als je aan de overkant van de tafel halsstarrige weigeringen ziet, om allerlei redenen - goede en slechte”, blikt Leterme terug op zijn tijd als premier.

Carrièreplanning

Belangrijke oorzaak van het tijdverlies dat België nu dreigt op te lopen, zijn volgens Leterme de samenvallende verkiezingen, die kort volgden op de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.

Volgens Leterme kijken vele politici nu ook de kat uit de boom na die samenvallende federale, regionale en Europese verkiezingen. Daardoor kijken volgens hem vele politici nu uit welke postjes ze nu kunnen bezetten en vragen velen zich nu af waar ze de meeste kansen hebben om hun carrière voort te zetten. “En het publiek voelt dat. De burger voelt dat.”

“Wat mij zorgen baart, zonder dat er veel spanning rond is, is dat dagen voorbijgaan zonder dat er iets gebeurt. Ik hoorde dat er op Vlaams vlak op dit moment eigenlijk niets gebeurt. Meneer Reynders (Didier, MR) moet naar Straatsburg voor zijn persoonlijke toekomst. Dit zijn allemaal dingen die zorgelijk zijn, vind ik”, besluit Leterme.

Bekijk hier de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen