Videospeler inladen...

Rosa Rademakers volgt Christine Van Broeckhoven op bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Christine Van Broeckhoven, wereldtop inzake onderzoek naar Alzheimer, gaat volgend jaar met pensioen. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie vond in Rosa Rademakers de geschikte opvolger als directeur van de afdeling Moleculaire Neurologie.

Christine Van Broeckhoven is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Ze is directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en ze geldt internationaal als een grote naam inzake onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Binnenkort gaat ze met emeritaat.

Het VIB is opgedeeld in 8 verschillende onderzoekscentra, waarvan één al sinds de oprichting van het VIB onder leiding staat van Christine Van Broeckhoven. Ze staat aan het hoofd van het centrum voor Moleculaire Neurologie. Na een internationale zoektocht heeft het VIB een opvolger voor haar gevonden: de Nederlandse Rosa Rademakers.

Rademakers woont sinds haar 13e in Vlaanderen. Ze studeerde hier, heeft haar doctoraat nog behaald bij Christine Van Broeckhoven, en is daarna naar de Verenigde Staten vertrokken, waar ze een succesvolle carrière kon uitbouwen, in Mayo clinic in Florida. Ze ontdekte onder meer het genetisch defect dat aan de basis ligt van zowel de spierziekte ALS, als aan een bepaalde vorm van dementie: frontotemporale dementie.

Rosa Rademakers is intussen 40.  Ze is nu terug in België, en start vanaf 15 juli als directeur van het onderzoekscentrum. Ze noemt het een eer en een uitdaging om de leiding van het lab te mogen overnemen.

Bekijk hier het interview met Rosa Rademakers:

Videospeler inladen...

Ik kijk er enorm naar uit

In "De wereld vandaag" op Radio 1 zegt Rademakers dat ze er enorm naar uitkijkt om in de voetsporen te treden van professor Van Broeckhoven.

"Ik heb een derde van mijn leven in Nederland gewoond, een derde in Vlaanderen en een derde in de Verenigde Staten. Het is heel bijzonder voor mij om terug te komen naar Vlaanderen. Ik heb er zin in en ik kijk er naar uit. Mijn academische carrière is begonnen bij professor Van Broeckhoven. Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen en ik heb gedoctoreerd bij professor Van Broeckhoven. Daarna heb ik veertien jaar onderzoek gedaan in Florida naar een vorm van dementie die frontotemporale dementie heet. Daarbij wordt het voorste gedeelte van de hersenen aangetast", aldus Rademakers.

Beluister het gesprek met Rosa Rademakers uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen