Videospeler inladen...

Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA): "Cruiseschepen horen bij Antwerpen"

De cruiseschepen die in het centrum van Antwerpen aanmeren, houden het maritiem leven van Antwerpen mee in stand. Dat zegt schepen Koen Kennnis (N-VA) in "Terzake". De uitstoot van de cruises is vervuilend maar blijft volgens Kennis binnen de perken.

"Het zijn niet de grote schepen met 5.000 en meer passagiers die tot in Antwerpen varen, maar eerder de kleine schepen, tot 265 meter lang, met gemiddeld duizend toeristen", zegt Kennis. Het aantal schepen per jaar blijft ook beperkt tot 20 à 30, terwijl er in een stad zoals Amsterdam 120 cruises per jaar aanmeren. 

Bovendien ligt Antwerpen in de lage-emissiezone van Noordwest-Europa voor schepen. "De vervuilende zwavel in de brandstof is beperkt tot 0,1 procent, waar het elders in de wereld 3,5 procent is. De afgelopen tien jaar is de uitstoot met zwaveldioxide met 90 procent gedaald", zegt Kennis.

De lage-emissiezone voor oude dieselwagens in Antwerpen is een ander verhaal omdat de vervuiling van die wagens blijft hangen, iets wat met schepen niet het geval is. "Je hebt achtergrondvervuiling van her en der en de uitstoot van de schepen is daar een stukje van, maar er wordt heel hard aan gewerkt om dat te verschonen", stelt de schepen.

"Er komt een nieuwe cruiseterminal waar de zeecruises, maar ook de riviercruises zullen aanleggen. Voor die riviercruises werken we volledig met wal-stroom, waardoor de schepen die aanleggen kunnen functioneren zonder vervuilende brandstoffen, maar voor de zeecruises is dat economisch en praktisch niet haalbaar."

"Mensen komen effectief naar de Schelde als zo'n cruiseschip aankomt. Ze komen kijken want dit is een stukje maritiem element dat in Antwerpen zit, dit zit in ons DNA. Wij houden van de scheepvaart en zien dat ook graag gebeuren", besluit Kennis. 

Meest gelezen