Schrijfster beschuldigt "walgelijke man" Trump van aanranding, Trump ontkent

In de Verenigde Staten heeft een schrijfster de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigd van verkrachting. Trump zou haar twee decennia geleden, ergens in 1995, seksueel hebben aangerand in een kleedkamer van een warenhuis in New York, zo zegt ze in een artikel dat verscheen in New York Magazine. Trump ontkent de beschuldigingen.

E. Jean Carroll (75) is een bekende Amerikaanse journaliste, schrijfster en columniste, vooral bekend van haar adviesrubrieken in onder meer het blad "Elle". In een artikel in New York Magazine beschrijft ze hoe ze doorheen haar carrière door verschillende mannen aangerand is. Een van hen is de Amerikaanse president Donald Trump.

"Er zijn twee grote handicaps bij het vertellen wat mij overkomen is in Bergdorf", schrijft ze."a) De man over wie ik het heb, ontkent het, net zoals hij beschuldigingen van seksueel wangedrag van minstens 15 andere geloofwaardige vrouwen ontkent (...) en b) Ik loop het risico hem nog meer populair te maken door te onthullen wat hij deed."

Wat is er gebeurd?

Eind 1995, begin 1996 loopt Carroll Donald Trump, toen een bekende vastgoedmakelaar, tegen het lijf in de winkelketen Bergdorf Goodman in New York. Op dat moment heeft ze een adviesrubriek op de Amerikaanse televisie. Trump herkent haar: "Hey, jij bent die adviesdame!". Hij vroeg haar om raad omdat hij een geschenkje wilde kopen voor "een vrouw", lingerie meer bepaald. Er worden grapjes uitgewisseld over het passen van lingerie, maar in de kleedkamer wordt Trump gewelddadig, zegt Carroll. Ze beschrijft hoe hij haar probeert te verkrachten en hoe ze erin slaagt om te vluchten.

Carroll zweeg tot nu over het incident, uit angst voor de publieke vernedering. Net nadat het gebeurd was, vertelde ze het aan twee vriendinnen over het incident. Een van hen raadde haar aan naar de politie te stappen, de andere raadde dat net af. "Vergeet dat! Hij heeft 200 advocaten, hij zal je neerslaan."

Donald Trump: "Ze wil alleen maar haar boek verkopen"

Het stuk in New York Magazine is een fragment uit het nieuwe boek van Carroll. Daarin beschrijft ze onder andere zes incidenten tijdens haar leven waarbij ze door mannen werd aangevallen. "Trump was de laatste walgelijke man, sindsdien heb ik met niemand anders meer seks gehad", schrijft ze.

Trump verwerpt de beschuldiging. In een verklaring stelt hij dat hij Carroll nooit heeft ontmoet. "De schrijfster wil met haar beweringen enkel haar nieuwste boek verkopen", luidt het. "En dat moet in de afdeling fictie worden verkocht".

"Ze moeten zich schamen, mensen die valse verhalen over misbruik verzinnen om reclame voor zichzelf te maken, of een boek te verkopen, of een politieke agenda te realiseren. Het is even slecht voor mensen om dat te geloven, vooral wanneer er geen enkel bewijs is."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen