Spaanse verkrachtersbende krijgt dan toch 15 jaar cel voor groepsverkrachting

Het Spaanse Hooggerechtshof oordeelt dat de verkrachting van een meisje door vijf mannen in Pamplona drie jaar geleden, wel degelijk een groepsverkrachting is. Eerder kreeg de zogenaamde "Wolvenroedel", zoals de vijf mannen zichzelf noemden, negen jaar cel voor "seksueel misbruik", omdat het slachtoffer zich niet verzet had. De zaak wekte grote verontwaardiging in Spanje.

De verkrachting gebeurde tijdens de San Fermín-feesten in Pamplona, de bekende festiviteiten waarbij duizenden waaghalzen een aantal losgelaten stieren proberen voor te blijven in de straten van de stad. De vijf mannen van de Wolvenroedel volgden een meisje van 18 en sloten haar in in een portiek van een appartementsgebouw. Ze kleedden haar uit en verkrachtten haar op allerlei manieren. Ze filmden de verkrachting, stalen de mobiele telefoon van het slachtoffer, en lieten haar uiteindelijk verlamd van angst achter.

In een besloten Whatsapp-groep, met de naam "Wolvenroedel" (La Manada in het Spaans) deelden en becommentarieerden de vijf nadien de filmpjes van hun "geslaagde seksfeest". Toch werden de vijf uiteindelijk niet veroordeeld voor verkrachting, maar voor seksueel misbruik. Het meisje had zich namelijk niet verzet, maar "bevroor" van angst - een nochtans vaak voorkomende en wetenschappelijk gedocumenteerde reactie op verkrachting. Maar in Spanje is er juridisch pas sprake van verkrachting als er geweld wordt gebruikt. Als het slachtoffer zich niet verzet, is geweld dus "niet nodig". Eén van de drie rechters vond zelfs dat de verkrachters vrijuit mochten gaan.

Het oude macho-Spanje

Het vonnis maakte vrouwen (en mannen) in heel Spanje woedend. En die woede werd nog groter toen de rechter de daders vijf maanden na het proces op borg vrijliet, in afwachting van een definitieve uitspraak in de zaak. Overal kwamen vrouwen massaal op straat, en riepen slogans als: "Als jullie de Wolvenroedel loslaten, laat die dan hier maar los." De zaak groeide uit tot een symbool van het oude patriarchale macho-Spanje, waartegen de groeiende feministische beweging in het land zich steeds uitgesprokener verzet. 

(c) copyright crowdspark.com

Het Hooggerechtshof heeft nu dan toch een ander oordeel geveld. Volgens het Hof was er wel degelijk sprake van geweld. Het slachtoffer werd dermate geïntimideerd dat ze zich niet meer durfde te verzetten, vond de Openbaar Aanklager, een vrouw deze keer. "Men kan van een slachtoffer niet vragen dat het zich met gevaar voor eigen leven heroïsch gedraagt", zei ze. De vijf daders kregen vijftien jaar cel. Het Hof vroeg hun onmiddellijke aanhouding. Intussen zitten ze allemaal in de cel. Eén van de vijf is een lid van de Guardia Civil (de Spaanse militaire politie), een andere is soldaat in het Spaanse leger. 

Meest gelezen