"Tarzan was helemaal mee met zijn tijd, zoals hij over de takken wist te surfen"

Het verhaal van Tarzan, die samen met een groepje apen in de jungle overleeft, kreeg in juni 1999 een nieuwe boost, toen Disney Tarzans belevenissen in een animatiefilm goot. De geüpdatete versie van Tarzan, die bijvoorbeeld als een volleerde surfer over de takken van de indrukwekkende oerwoudbomen gleed, kon de bioscoopbezoeker danig bekoren. Ondersteund door de muziek van Phil Collins en dankzij de grappige interactie van nevenfiguren als gorilla Terk/Tuk en olifant Tantor charmeerde Tarzan zowel jong als oud. Zo groeide deze "Tarzan"-film, die 20 jaar geleden in de VS in première ging, uit tot een heuse Disneyklassieker. Acteur Tony Goldwyn leverde de stem voor Tarzan, maar de kreet moest hij aan een ander overlaten.

Het stemmenwerk werd alvast geleverd door gerenommeerde acteurs en actrices als Rosie O’Donnell (Terk/Tuk), Glenn Close (gorillamoeder Kala), Minnie Driver (Tarzans vriendinnetje Jane) en Brian Blessed (de boosaardige gids Clayton).

De belangrijkste stem, die van Tarzan, werd geleverd door Tony Goldwyn, die toen al te zien geweest was in onder meer "Ghost", "The pelican brief" en "Nixon". Later zou hij nog een van de hoofdrollen spelen in de tv-serie "Scandal" en momenteel is hij te zien in de Netflix-serie "Chambers".

Tony Goldwyn: "Ik was ronduit verbaasd dat men me vroeg om de stem van Tarzan te zijn. Ik was bezig met een toneelstuk op Broadway en ben samen met mijn tegenspeelster auditie gaan doen. We deden een scène samen en dat was het dan. Dat dacht ik toch. Maar het werd een fantastische en fascinerende ervaring. Uiteindelijk is het wel bij die ene keer gebleven." (AV Club, augustus 2014)

"Voor mijn kinderen werd ik plotsklaps een soort held, toen ik hen vertelde dat ik een Disney-stem zou zijn." (AV Club)

Filmtekenaar Glen Keane: "Wat me onmiddellijk bij Tony opviel, was de kwaliteit van zijn stem. Er zat iets dierlijks in zijn stem. Iets ruws dat van heel diep komt." (Spliced Wire, mei 1999)

Tony Goldwyn: "Het was een veel grotere uitdaging dan ik aanvankelijk gedacht had. Ik dacht: "Ik daag op voor de opnames en ga wat plezier maken." Maar je moet er echt wel acteren. Je moet er op ieder moment volledig voor gaan. Het is vooral moeilijk omdat je steeds alleen werkt. Er is geen enkele rechtstreekse interactie met andere stemacteurs. Natuurlijk hoorde ik hun stemmen, maar hoe ze fysiek reageerden, dat zag ik niet. Als je die stemmen dan in de film ziet samenkomen, dat is ronduit geweldig." (Promo-interview op rode loper, 1999)

"Mijn hoofdbedoeling was om Tarzan een menselijk gelaat te geven. Ik wilde hem emotionele kenmerken meegeven en hem niet alleen tonen als een stoere 'he-man'. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben." (Promo-interview)

“Het is nooit de bedoeling geweest om vroegere Tarzans te imiteren. Ik heb zelfs die films niet gezien. Nee, we wilden iets totaal verschillends doen. Niet van: “Zo moet Tarzan zijn!” Uiteindelijk bleek het een groeiproces, in samenspraak met de regisseurs, hoe de stem van Tarzan het best zou klinken.” (Promo-interview)

"Hij was niet die klassieke Tarzan: hij surft over de takken, glijdt van liaan naar liaan, het lijkt zelfs op snowboarden. Een kerel die bezeten is door extreme sporten. Op dat vlak is hij helemaal mee met zijn tijd. Tegelijkertijd durft hij zijn gevoelens tonen en is hij meer dan die aapmens die op leven en dood met de krokodillen vecht." (Promo-interview)

"De kreet was het moeilijkst. Aanvankelijk wilden we iets nieuws, iets wat men daarvoor nog nooit gehoord had. De geluidstechnici hebben dan verschillende geluiden opgenomen, van bavianen en panters tot vogels en apen. Die geluiden probeerde ik dan na te doen. Maar fysiek was dat niet makkelijk. Uiteindelijk werd dan toch beslist om niet af te wijken van de oorspronkelijke Tarzan-kreet van Johnny Weissmuller (acteur die in de jaren 30 en 40 de rol van Tarzan in films voor zijn rekening nam, red).” (Yahoo Tv, maart 2014)

En zo was het niet Goldwyn, maar collega-acteur Brian Blessed, die in de film de stem van gids Clayton leverde, die de kreet tot een goed einde bracht: "Nadat Disney me bedankt had voor het geleverde werk, zei men me dat er een auto op me stond te wachten om me naar de luchthaven te voeren. Ik hoorde bij het vertrek Tarzan zijn kreet doen. Maar hij slaagde er helemaal niet in. Ik zei tegen de filmmedewerkers, die toch wel wat nerveus aan het worden waren, dat ik vroeger naar de films met Johnny Weissmuller was gaan kijken. En dat wij die kreet van Tarzan als kind regelmatig uitschreeuwden. Ik deed het hen voor. Ze hebben onmiddellijk mijn auto naar de luchthaven geannuleerd en een contract laten opstellen waarbij ik de befaamde kreet zou doen."

Meest gelezen