Verdachte van zak met explosieven langs spoorweg in Jette eerder al veroordeeld voor brandstichting 

De verdachte die gisteren een pakket met explosieven achtergelaten zou hebben langs de spoorweg in Jette was eerder al veroordeeld voor brandstichting. Hij werd toen veroordeeld tot 7 jaar cel. "Maar hij heeft geen terroristisch profiel", vertelt Willemien Baert van het Brusselse parket.

De verdachte die gisteren opgepakt werd nadat er een zak met explosieven aangetroffen werd langs de spoorweg in Jette is geen onbekende voor het gerecht. 

"Eergisteren heeft een patrouille van de politie een man opgemerkt die zich verdacht gedroeg in het Laarbeekbos in Jette", vertelt Willemien Baert van het Brusselse parket. "Ter plaatse werd er niets verdacht aangetroffen. De dag nadien werd er een sweeping uitgevoerd op dezelfde plaats en toen werd er een zak met een kleine hoeveelheid TATP gevonden. De man die de dag er voor was opgemerkt, kon in de namiddag worden opgepakt. Hij gaat om een man die gekend is bij politie en gerecht, maar geen terroristisch profiel heeft."

De verdachte verklaarde dat hij explosieven maakt als hobby

Willemien Baert - Parket Brussel

De 36-jarige Brusselaar werd in 2016 door de correctionele rechtbank van Gent veroordeeld tot 7 jaar cel voor brandstichting. Hij werd in september 2018 door de strafuitvoeringsrechtbank van Antwerpen vrijgelaten onder voorwaarden. "Na zijn arrestatie gisteren heeft hij toegegeven dat hij een zak met explosieven in zijn bezit had. Hij verklaarde dat hij explosieven maakt als hobby. Waarom de man dat op die plek op zak had en heeft achtergelaten, is niet duidelijk", aldus Willemien Baert.

Na zijn arrestatie voerde de politie een huiszoeking uit bij de verdachte, maar daar werden geen explosieven meer teruggevonden. Hij is aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij werd in verdenking gesteld van het fabriceren, bezitten en dragen van ontplofbare of explosief ontvlambare stoffen

Bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen