Video player inladen...

Julie had het moeilijk op school, leerkracht Maria gaf haar weer vertrouwen: "Dankzij haar hield ik vol"

Welke fantastische leerkracht heeft voor u het verschil gemaakt? Dat was onze vraag en we kregen meer dan 200 reacties, stuk voor stuk hartverwarmende verhalen. Wij zochten 5 oud-leerlingen op en brachten hen weer samen met de leerkracht die hun leven veranderde. We steken van wal met het verhaal van Julie (31). 

Julie Delattre uit Diest heeft al van in de lagere school problemen met rekenen en taal. Ze volgt speciale lessen, maar het wil maar niet lukken. Daardoor verliest ze haar zelfvertrouwen en heeft ze veel angst om te mislukken. De opmerkingen van sommige leerkrachten "dat ze weer niet gestudeerd heeft" raken haar erg, vertelt ze:

Video player inladen...

In het eerste jaar van het ASO heeft Julie het moeilijk. Ze besluit om over te stappen naar het beroepsonderwijs waar ze voor kapster wil leren. Meteen schieten haar punten voor wiskunde en andere vakken de hoogte in, zonder dat ze er veel inspanning moet voor doen. Dat geeft haar opnieuw een beetje zelfvertrouwen. 

Ik was geen gemakkelijke leerling, ik had een grote mond en kon geen minuut stilzitten

Julie

Maar de richting haartooi blijkt toch niet haar ding. Julie heeft een grotere uitdaging nodig. Ze droomt ervan om kleuterjuf te worden en kiest voor de richting verzorging. In het vijfde jaar, Julie is dan 17 jaar oud, leert ze er leerkracht verzorging Maria Reymen kennen. Een prachtmens, vertelt Julie:

Video player inladen...

Mevrouw Reymen was als een mama voor mij, vertelt Julie. "Ze was vrolijk en vriendelijk en heel open. Ondanks mijn groot lawaai, bleef ze rustig. Ze erkende ook dat ik soms nood had aan beweging. Als ik weer eens niet kon stil zitten, zei ze: 'Julie, loop maar een rondje door de klas en ga dan weer zitten'." 

"Draai gewoon die knop om"

"Mevrouw Reymen leerde me ook doorzetten", zegt Julie. "Het onderdeel kinderzorg vond ik reuze, maar bejaardenzorg lag me totaal niet. Maar dankzij haar hield ik vol. Mevrouw Reymen zei me:  'Julie, draai gewoon die knop om en probeer het, je kunt het'. "

Door haar heb ik het aangedurfd om na mijn zevende jaar beroepsonderwijs voor kleuterleidster te studeren
Julie

"Het belangrijkste voor mij", vertelt ze, "was dat mevrouw Reymen echt in mij geloofde en me verzekerde dat ik meer in mijn mars had. Door haar heb ik het aangedurfd om na mijn zevende jaar beroepsonderwijs voor kleuterleidster te studeren. En dat is gelukt."

Na 14 jaar is Julie haar daarvoor nog altijd dankbaar, zegt ze:

Video player inladen...

Nu Julie zelf voor de klas staat, probeert ze op dezelfde manier met haar kleuters om te gaan als mevrouw Reymen met haar leerlingen doet: enthousiast, vriendelijk, geduldig.

Omdat ze zelf zo een moeilijke schoolloopbaan heeft gehad, heeft Julie net extra aandacht voor haar meest kwetsbare kleutertjes, weet ze:

Video player inladen...

"Diep geraakt"

Maria Reymen (52) is nog altijd leerkracht verzorging en stagebeleider in De Prins, het vroegere Koninklijk Technisch Atheneum 2 in Diest. Julie en Maria zien elkaar daar na 14 jaar weer. Maria is erg getroffen door het verhaal van Julie. "Dit raakt zo diep en geeft echt een warm gevoel", erkent ze:

Video player inladen...

Leerkrachten doen heel wat meer dan lesgeven, vindt Maria. "Zorgen dat een leerling zich goed voelt en betrokken is, is zeker bij onze beroepsleerlingen nog een veel groter deel van onze job. Zij hebben vaak zoveel zorgen, zoveel ballast in hun rugzak, dat wij er moeten zijn om die even over te nemen zodat zij op een comfortabele manier jong kunnen zijn en kunnen groeien", klinkt het gepassioneerd.

Iedereen heeft ruggensteun nodig, ik ben blij dat ik dat voor Julie geweest ben

Leerkracht Maria Reymen

"Als leerkracht besef je niet dat je zo'n impact kunt hebben op iemands leven", zegt ze. "Ik heb voorJulie gezorgd, zoals ik voor de andere leerlingen heb gezorgd. Maar het is mooi om iemands droom te helpen waarmaken. "

Bekijk hier hoe Julie haar topleerkracht Maria bedankt voor alles wat ze voor haar gedaan heeft:

Video player inladen...

Meest gelezen