Videospeler inladen...

Hoe leerkracht Kristien een einde maakte aan een vreselijke periode uit het leven van Katrien

Welke fantastische leerkracht heeft voor u het verschil gemaakt? Dat was onze vraag en we kregen meer dan 200 reacties, stuk voor stuk hartverwarmende verhalen. Wij zochten 5 oud-leerlingen op en brachten hen weer samen met de leerkracht die hun leven veranderde. Vandaag: het pakkende verhaal van Katrien (37).

Katrien Reyniers uit Kapelle-op-den-Bos heeft het in haar vijfde jaar middelbaar onderwijs psychisch erg moeilijk. Ze lijdt onder een vreselijke situatie waar ze met niemand over durft te spreken (door de juridische context kan Katrien niet ingaan op de concrete feiten, red.).

Gelukkig heeft ze de zomer voordien tijdens een zomerkamp leerkracht Kristien Druyts leren kennen. Kristien is één van de begeleidsters op het kamp en valt Katrien meteen op door haar open persoonlijkheid. 

"Ik zat al langer niet goed in mijn vel. Ik had heel veel psychosomatische klachten, waarvoor men geen fysieke oorzaak kon vinden. Ook daar heeft zij mij geholpen, mij gerustgesteld en voor mij gezorgd", vertelt ze:

Videospeler inladen...

Wanneer Katrien na die zomervakantie start in het vijfde jaar Wetenschappen-Wiskunde, blijkt bovendien dat mevrouw Druyts haar leerkracht Nederlands is.

Het begin van een lange weg

Intussen gaat het almaar slechter met Katrien. Dankzij een vriendin durft ze het aan om uiteindelijk bij haar leerkracht om hulp te vragen.  "Dat is voor mij het begin geweest van een hele lange, hele moeilijke weg. Maar het is wel een begin geweest en dat was nodig. Zij heeft daar zeker mee voor gezorgd", zegt ze: 

Videospeler inladen...

Na dat eerste gesprek met haar leerkracht, waar Katrien voor het eerst over haar donkere geheim kan spreken, volgen er nog vele andere. “Mevrouw Druyts was echt een vertrouwenspersoon voor mij", vertelt Katrien.

Wat ik heel erg nodig had, was een veilig gevoel. En dat heeft zij mij zeker gegeven

Katrien

"Alle stappen die ze zette: mijn ouders inlichten, de klassenraad, .... telkens deed ze dat in samenspraak met mij en dat gaf veel vertrouwen. Dankzij haar is er een eind gekomen aan de meest vreselijke situatie in mijn leven. Dankzij haar was ik weer veilig.” 

Confronterend

Intussen is Katrien al bijna 20 jaar weg op de school. Maar al die jaren waren een lange zoektocht van vallen en opstaan om er weer bovenop te geraken, getuigt ze. Intussen volgde ze ook de lerarenopleiding en geeft ze zelf al drie jaar les als leerkracht wetenschappen. 

“Het is een job die ik heel erg graag doe. Ik geef nu les aan leerlingen uit het vijfde en zesde jaar. Ze hebben dus dezelfde leeftijd als ik toen ik het zo moeilijk had en dat is best wel confronterend", vertelt ze:

Videospeler inladen...

"Nu ik zelf leerkracht ben, heb ik enorme voelsprieten voor leerlingen die het moeilijk hebben", zegt Katrien. "Ik merk wel dat ik al meer dan eens naar de directie ben gestapt met de boodschap: 'Ik heb het gevoel dat daar iets niet juist zit'."

"Wij zijn belangrijke schakels"

Bij het weerzien heeft Katrien bloemen meegebracht voor haar vroegere leerkracht. Die is intussen directeur geworden op het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos. "Ik ben haar zo dankbaar", zegt Katrien, "maar wellicht beseft ze niet hoeveel haar steun voor mij heeft betekend."

Als iemand je in vertrouwen neemt, dan probeer je te helpen

Leerkracht Kristien Druyts

We vragen het aan mevrouw Druyts zelf: weet zij dat ze zoveel impact heeft gehad op het leven Katrien? "Op dat moment? Nee, je beseft dat echt niet", klinkt het eerlijk:

Videospeler inladen...

Kristien Druyts is zelf blij dat ze iemand heeft kunnen helpen. "Ik ben sowieso al heel overtuigd van het belang van onderwijs en dat dat niet alleen kennisoverdracht is. Leerkrachten zijn echt wel belangrijke schakels in veel levens. Wij beseffen dat zelf niet altijd en ook de maatschappij beseft dat niet altijd."

Bekijk hier hoe Katrien haar vroegere leerkracht bedankt voor alles wat ze voor haar heeft gedaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen