Videospeler inladen...

Nora vond haar passie dankzij professor Smits: "Door hem besefte ik: dit is waar ik goed in ben"

Welke fantastische leerkracht heeft voor u het verschil gemaakt? Dat was onze vraag en we kregen meer dan 200 reacties, stuk voor stuk hartverwarmende verhalen. Wij zochten 5 oud-leerlingen op en brachten hen weer samen met de leerkracht die hun leven veranderde. Vandaag: de getuigenis van Nora (23).

De lagere school verloopt eigenlijk vlekkeloos voor Nora Ed-Daoui uit Mechelen: ze schrijft graag en goed en wanneer ze naar de middelbare school gaat, zit ze helemaal op haar plaats in de richting Latijn-Moderne talen. Maar in het middelbaar wordt ze geconfronteerd met vooroordelen van een aantal leerkrachten tegenover leerlingen met een migratieachtergrond. 

Dat werkt demotiverend, vertelt ze. "Ik ging niet meer zo graag naar school. Maar gelukkig had ik ook enkele heel goede leerkrachten die me aanmoedigden om mijn talenten verder te ontwikkelen."

Mijn mama heeft er een punt van gemaakt om al haar kinderen verder te laten studeren

Nora

In die moeilijkere jaren op de middelbare school, krijgt Nora veel steun van haar mama. Zij moedigt Nora ook aan om verder te studeren aan de universiteit. "Ze was mijn rots in de branding, de persoon die mij altijd heeft gepusht om vooruit te gaan, op mijn strepen te blijven staan en daarin nooit op te geven", getuigt ze:

Videospeler inladen...

Nora wilde altijd al journalist worden en kiest aan de Leuvense universiteit dan ook voor de vakken communicatie en media. Maar dat valt tegen: ze blijft inhoudelijk op haar honger zitten.

En dus gaat ze, aanvankelijk tegen haar zin, een andere richting verkennen: die van strategische communicatie en marketing, waar professor Tim Smits les geeft. Haar eerste les bij hem herinnert ze zich nog goed: 

Videospeler inladen...

Niet berispen, wel helpen

Nora bloeit helemaal open. Ze gaat de marketingtheorie ook concreet toepassen in een eigen project in haar thuisstad Mechelen:  talentcoaching voor en door jongeren, iets wat ze zelf als zestienjarige had gemist. 

Door hem besefte ik: dit is waar ik goed in ben, dit is waar ik verder wil in uitblinken

Nora

Professor Tim Smits was heel open en toegankelijk, vertelt Nora. "Je kon hem altijd om meer uitleg vragen. Hij was ook echt geïnteresseerd in zijn studenten en heel betrokken. Zo betrapte hij mij erop dat ik tijdens een groepswerk zat te surfen op de website van een marketingcongres waar ik graag naartoe wou." 

"In plaats van mij te berispen en te zeggen dat ik met de leerstof moest bezig zijn, beloofde hij om te proberen mij naar dat congres te krijgen. Het is uiteindelijk niet gelukt, maar dat gebaar raakte mij wel."

Je zag echt dat hij liefde voor het vak had en die liefde wou doorgeven aan zijn studenten

Nora

Professor Tim Smits geeft volgens Nora met passie les over zijn vak en dat werkt heel aanstekelijk. "Zo erg dat ik dankzij hem nu de keuze heb gemaakt om naast mijn werk als communicatiestrateeg ook de educatieve master te volgen om later les kunnen te geven aan de hogeschool", vertelt Nora:

Videospeler inladen...

"Aangenaam verrast"

Professor Smits en Nora Ed-Daoui zien elkaar terug op de campus van de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leuven. Smits is aangenaam verrast dat hij zo veel betekend heeft voor Nora. "Ik had wel het gevoel dat we een zekere connectie hadden bij het vak. Maar het is ook fijn om dat dan eens geëxpliciteerd te horen natuurlijk." 

Maar herinnert hij zich Nora als studente nog? "Natuurlijk!", klinkt het overtuigd:

Videospeler inladen...

Smits blijft er in elk geval bescheiden bij. "Ik denk dat je als student gewoon een of twee goede proffen of leerkrachten moet hebben als voorbeeld. Voor heel veel studenten kan dat iemand anders zijn."

Bekijk hier hoe Nora haar topprofessor bedankt voor wat hij voor haar heeft gedaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen