Zonlicht werpt zeldzaam romantisch lichthartje op "liefdesgraf" op kerkhof van Laken

Op het kerkhof van Laken verschijnt ieder jaar rond 21 juni een hartje op een oude grafsteen. Dat gebeurt als de zon op haar hoogste punt staat. Ook vandaag vond de zon haar weg tussen de wolken en verscheen het hartje opnieuw.

Het kerkhof van Laken is het oudste van het Brussels Gewest. Er werden belangrijke politici, ondernemers en weldoeners begraven, naast veel kunstenaars. Eén van hen liet een monument oprichten ter ere van de liefde tussen hem en z'n vrouw. Elk jaar in juni rond het middaguur, wanneer de zon op haar hoogste punt komt, ontstaat er door de rechtstreekse lichtinval in de ronde dakopening een lichthart. Die verschijnt dan op een hoek van de zeshoekige binnenmuur. Een treurende vrouw strekt er haar arm naar uit.

Romantisch 

Het magische fenomeen doet zich voor op het graf van Léonce Evrard en zijn echtgenote Louise Flignot. Het Franse echtpaar woonde in Laken. Louise stierf in 1916 en haar echtgenoot ging haar in 1919 achterna. Het graf dateert van 1920, dus hij heeft zelf nooit zijn eigen graf mogen aanschouwen. Het blijft een groot mysterie of hij ooit de plannen van de bouw gezien heeft.  

Toeristen

Elk jaar opnieuw lokt het lichthartje veel bezoekers naar het kerkhof. Ook Annemie komt al een paar jaar het hartje bewonderen: "Ik woon hier in de buurt en ik kom hier echt heel graag naar kijken. Dat is zo mooi, die ode aan zijn vrouw. Gelukkig zit het weer goed vandaag." Ook Jan uit Laken was erbij: "Het is een heel mooie zonnewijzer in feite, de mooiste die ik ken. Je moet wel echt op het juiste tijdstip komen, anders mis je het", vertelt hij. 

Meest gelezen