Allereerste LGBT-pride in Georgië op de valreep uitgesteld: "Dreiging met terreur is er te veel aan"

In Georgië zou vandaag voor het eerst in de Kaukasus een optocht plaatsvinden voor de gelijkberechtiging van holebi's en transgenders. Maar de organisatoren hebben hun Pride op het allerlaatst moeten uitstellen, ze zijn bezweken onder de druk uit Russische en conservatieve hoek. 

"Een oligarch die knokploegen wil inzetten om homo's in elkaar te slaan. Een overheid die de LGBT's (Lesbienne, Gay, Biseksueel, Transgender) niet kan of wil beschermen. En veel inmenging uit Moskou dat er alles aan doet om de Georgische samenleving te ontwrichten. Daar komt het zowat op neer". Aan het woord is Rémy Bonny, die halsoverkop naar de Georgische hoofdstad Tbilisi was gereisd. "Het is de voorbije twee weken echt uit de hand gelopen. En van de overheid kregen de organisatoren totaal geen steun, daarom hebben ze internationale hulp ingeroepen."

Bonny heeft politieke wetenschappen gestudeerd aan de VUB en specialiseert zich in de politiek over LGBT-rechten in de voormalige Sovietstaten en Centraal Oost-Europa. Tegelijk is hij ook zelf activist en gaat hij spreken op diverse bijeenkomsten over holebi-rechten.

"Het is in Georgië allemaal begonnen toen vorige week vrijdag vijf holebi-betogers voor het huis van de eerste minister bescherming van de overheid kwamen vragen. Wel honderd extreemrechtsen probeerden die holebi's in elkaar te slaan, de politie is tussenbeide moeten komen om een bloedbad te vermijden". 

jongeren protesteren in de Georgische hoofdstad Tbilissi
AFP or licensors

Homoseksuelen in elkaar slaan

"Zo heeft de steenrijke en ultraconservatieve oligarch Vasadze (die goede banden heeft met Rusland) aangekondigd dat hij patrouilles op pad zou sturen om homoseksuelen in elkaar te slaan" gaat Bonny verder. "Komt daarbij dat er net deze week grote betogingen tegen de overheid zijn geweest in  de hoofdstad Tbilisi, waarbij het ook tot relletjes is gekomen. Daarop hebben de organisatoren vrijdagavond op het allerlaatst beslist om de Tbilisi-pride uit te stellen. Misschien tot zondag, wellicht tot later. Want ze blijven wel vastbesloten om door te gaan met hun project" zegt Bonny. 

Bij de protesten van de voorbije week in Tbilisi zijn meer dan tweehonderd gewonden gevallen. De Russische president Poetin heeft al laten weten dat het protest naar zijn overtuiging "tegen Rusland gericht" was. Er gaan voorlopig geen vluchten meer vanuit Rusland naar Georgië. Officieel is Georgië overigens nog in oorlog met Rusland. 

De Russen gebruiken extreemrechts en conservatieve Orthodoxen

De protesten van de voorbije week begonnen toen een Russisch parlementslid een internationale conferentie van Orthodoxe christenen voorzat. Hij hield zijn toespraak in het Russisch, wat voor veel betogers als een zoveelste blijk van Russische inmenging in het Kaukasusland gold.

"De man die in het parlement op de voorzittersstoel ging zitten is een notoire homofoob. Rusland wil er alles aan doen om Georgië niet verder te laten Europeaniseren" zegt Rémy Bonny. "De Russen gebruiken daarbij zowel extreemrechts als de Orthodoxe kerk, die ook kunnen rekenen op financiële steun vanuit Moskou."

De conservatieve rechterzijde ziet dat anders. "Georgië is een diepgelovig land met goede mensen, waar Amerikanen en Europeanen hun invloed van verderf willen aanwenden" zo luidt het ondermeer in Russia Insider. "Ook de Georgische orthodoxe kerk heeft de holebi-pride trouwens al sterk veroordeeld." 

De rol van de Georgische overheid dan? "Die is dubbelzinnig. Aan de ene kant voert ze gesprekken over handelsakkoorden met Europa, aan de andere kant durven of willen ze niet zover gaan om de Pride ook echt te beschermen" denkt Bonny. Gevolg: voorlopig geen eerste holebi-optocht in Georgië, uit schrik dat die zou eindigen met geweld of aanslagen. 

Meest gelezen