Video player inladen...

Britse kandidaat-premier Boris Johnson weigert commentaar te geven over huiselijke ruzie: "Irrelevant"

De Britse kandidaat-premier Boris Johnson heeft tijdens een campagnemeeting geweigerd om enige commentaar te geven bij zijn huiselijke ruzie van vrijdagochtend. Johnson was samen met de andere kandidaat-premier Jeremy Hunt op de meeting om hun standpunten te verdedigen. Het doel? De Britse conservatieve partijleden overtuigen. Die kunnen vanaf maandag per brief kiezen wie van de twee partijleider en Brits premier wordt. 

Journalist Iain Dale deed zijn uiterste best om Johnson iets te laten zeggen over de huiselijke ruzie waarover alle Britse media uitgebreid berichtten. Boris Johnson bleef stoïcijns zeggen dat het daarover niet ging. "Het gaat erom de Brexit tijdig afgeleverd te krijgen, dàt willen de mensen weten" zei de kandidaat-premier.

Het gaat erom de Brexit tijdig afgeleverd te krijgen, dàt willen de mensen weten

Boris Johnson

Na een paar vruchteloze pogingen vroeg interviewer Iain Dale het een laatste keer: "U gaat hier dus niets over zeggen?" "Dat is pretty obvious" (vanzelfsprekend) antwoordde Johnson. Hij kreeg met zijn koppige houding een groot deel van de zaal aan zijn kant. De reacties van zijn tegenstanders waren minder lovend. Op Twitter was er nogal wat verbazing. "Zo glad als een paling" en "Hoezo het karakter van een toekomstig premier doet er niet toe?" was de teneur daar.

Johnson opende de campagne-bijeenkomst in Birmingham met een korte speech. "Het zijn zwarte tijden voor onze partij" zei hij, verwijzend naar de slechte uitslag van de Conservatives in de Europese verkiezingen van een maand geleden. Zijn partij haalde daar negen procent. "Maar kies mij en alles wordt beter".

Johnson herhaalde dat hij de Brexit wil afleveren tegen 31 oktober. Bij voorkeur met een nieuwe deal met de Europese Unie, desnoods zonder. Onderwijs, technologie en investeringen zijn voor Boris Johnson de speerpunten van zijn programma.

Uitdager Jeremy Hunt maakt een goede beurt

AFP or licensors

Na grote favoriet Boris Johnson kwam zijn uitdager Jeremy Hunt aan bod. Met dezelfde formule: eerst een korte voorstelling, daarna een interview met Iain Dale en tot slot vragen uit de zaal.

Buitenlandminister Hunt is bedachtzamer en minder flamboyant dan zijn rivaal Boris Johnson. Maar hij maakte wel een goede beurt. Hij beloofde dat er geen nieuwe verkiezingen komen voor de Brexit een feit is. Hij wil een overlegteam samenstellen om zo een compromis door het parlement te krijgen. Nog opvallend: Hunt denkt aan een drastische belastingsverlaging voor bedrijven tot 12,5 procent. "Naar Iers model" zei Hunt, die ook een fikse verhoging van het defensiebudget voorstelt.

De eerste reacties waren veelbelovend voor minister van Buitenlandse Zaken Hunt. Maar in principe maakt hij weinig kans. Tenzij natuurlijk de huiselijke ruzie van Boris Johnson nog roet in het eten gooit van de grote favoriet. Dat weten we pas in de week van 22 juli. Vanaf maandag mogen de 160.000 partijleden van de Tories hun brief op de bus doen en kiezen voor Johnson of Hunt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Ivan Ollevier: "De Britten zijn wel wat gewend van Boris Johnson"

Video player inladen...

Meest gelezen