Videospeler inladen...

In volle kiesstrijd: buren van Britse kandidaat-premier Boris Johnson bellen politie na felle ruzie

De Britse oud-minister en kandidaat-premier Boris Johnson is in opspraak gekomen door een felle ruzie met zijn vriendin. Buren van het koppel werden opgeschrikt door gegil, geroep en het geluid van brekend servies en waarschuwden uiteindelijk de politie. Boris Johnson is de grote favoriet om de nieuwe leider te worden van de Conservatieve partij, en dus ook Brits premier. Maar er wordt Johnson heel veel vergeven, zegt onze expert Verenigd Koninkrijk Ivan Ollevier in "De ochtend".

Boris Johnson maakt geen beste beurt met de hoogoplopende ruzie gisterennacht. De felle woordenwisseling met zijn vriendin Carrie Symonds was tot ver buiten het appartement te horen. De buren, opgeschrikt door luid "gebons, dichtslaande deuren" en servies dat werd stukgeslagen, maakten zich zorgen om de vrouw en gingen op de deur kloppen bij het koppel. Toen niemand opendeed, besloten ze de politie te bellen.

Kort na middernacht kwam de politie. Enkele minuten later vertrokken de agenten weer, nadat Johnson en zijn vriendin hen verzekerd hadden dat ze allebei veilig en oké waren.

Geluidsopname

Uit een geluidsopname die de Britse krant The Guardian kon beluisteren, blijkt dat de emoties hoog opliepen. Symonds roept dat Johnson "van haar af moet gaan" en haar "flat moet verlaten". Ze zegt ook dat Johnson haar zetel heeft verknoeid met rode wijn en "nergens om geeft" omdat hij "verwend" is.

"Boris Johnson wordt heel veel vergeven"

Alle Britse media brengen het verhaal prominent. Johnson is dan ook de grote favoriet om de volgende Britse premier te worden. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is hij de laatste overgebleven kandidaat om de nieuwe partijleider van de Conservatieven te worden. Die wordt automatisch ook premier van het Verenigd Koninkrijk.

Zal dit verhaal zijn kansen beïnvloeden? "Johnson wordt heel veel vergeven. Hij heeft in het verleden al zaken uitgehaald die andere politici fataal zouden geworden zijn", zegt VRT-journalist Ivan Ollevier, die Groot-Brittannië op de voet volgt. "Hij is als journalist bij The Times ontslagen omdat hij een interview uit zijn duim gezogen had, later bij The Daily Telegraph maakte hij furore met karikaturale verhalen over de Europese Unie."

"Hij heeft gelogen en bedrogen, politieke bochten gemaakt, en het is hem allemaal vergeven, maar misschien is dit toch wel anders. Het gaat om het leiderschap van de Conservatieve partij. Hij is populair bij de leden, maar bij de donkerblauwe oude garde valt zo'n schandaaltje toch niet licht. Hij zal het moeten uitleggen. En anderen zullen dan weer zeggen, "Ach, Boris, niks menselijks is hem vreemd"."

Nieuwe Britse premier

Na vijf stemrondes onder de Conservatieve parlementsleden is het nu aan de 160.000 leden van de Conservatieve partij om te beslissen wie de nieuwe partijleider wordt. Ze doen dat via brief en krijgen daar een maand de tijd voor. Eind juli weten we wie de leider van de Conservatieve partij wordt en meteen ook de nieuwe Britse premier. 

Johnson geldt als de torenhoge favoriet voor de opvolging van Theresa May. De gewezen burgemeester van Londen en vroegere minister van Buitenlandse Zaken kan niet enkel rekenen op ruime steun bij de Conservatieve parlementsleden, maar is ook behoorlijk populair bij de partijbasis.

Bekijk hier de Britse krantenkoppen:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen