Volgende stap in Wallonië: Ecolo zet licht op groen voor onderhandelingen met PS

De federatieraad van Ecolo heeft vrijdagavond het licht op groen gezet om onderhandelingen met de PS op te starten over een "basisnota". Die tekst moet de grote lijnen uitzetten van een regeerverklaring voor het Waalse gewest en de Franse Gemeenschap. Dat meldden de Franstalige groenen na afloop van de vergadering.

De basisnota moet de belangrijkste aandachtspunten van de regeringsverklaring vastleggen, en Ecolo wil alvast zoveel mogelijk "ecologische, solidaire en democratische transitie" nastreven. 

Eerder op de dag had de PS formeel aan Ecolo gevraagd om onderhandelingen op te starten voor de vorming van een Waalse regering en een regering van de Franse Gemeenschap. Partijvoorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet, en de parlementsleden Barbara Trachte en Stéphane Hazée hebben nu het mandaat gekregen om die onderhandelingen op te starten.

Partijvoorzitters Zakia Khattabi (links boven) en Jean-Marc Nollet (rechts boven), en de parlementsleden Barbara Trachte (links onder) en Stéphane Hazée (rechts onder)

3 zitjes

PS en Ecolo hebben samen drie zitjes te kort om een meerderheid te vormen in het Waals Parlement. Omdat de christendemocraten van het CDH en de PTB/PVDA voor de oppositie kozen, lijkt enkel een meerderheid met MR mogelijk. Maar met hen wordt tot nader order niet onderhandeld.

PS en Ecolo wachten liever nog even af, mogelijk om enkelingen van de CDH te overtuigen. Dat zou voldoen aan hun ambitie om een "zo progressief mogelijke" coalitie te vormen. Ook in Brussel werd de MR uit de coalitie gehouden. Voormalig parlementslid Benoît Drèze (CDH) zegt vandaag in de krant "La Dernière Heure" alvast dat zijn partij "ervoor moet gaan" als een coalitie met Ecolo en PS mogelijk is. 

Bekijk hier zelf welke coalities mogelijk zijn in het Waals Parlement:

Meest gelezen