Noureddine Cheikhni

Eén van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwen­huysen komt volledig vrij, veel onbegrip bij agenten

Nourredine Cheikhni, één van de daders van de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen komt volledig vrij. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. De man moet zich wel aan enkele voorwaarden houden. Er is veel emotie en onbegrip bij de agenten, reageert de politievakbond NSPV. Of er protestacties komen, moet de volgende dagen blijken.

De Leuvense politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen werd in december 2007 doodgeschoten tijdens een interventie in Beersel. Vlak voor de daders het vuur openden op Kitty en haar collega, waren ze de woning van het gezin Sacoor binnengedrongen. Vader Ismaël Sacoor werd getroffen door drie kogels en raakte zwaargewond. 

De man die op hem schoot was Nourredine Cheikhni. Cheikni kreeg 30 jaar cel en werd vorig jaar na 10 jaar cel vervroegd vrijgelaten met een elektronische enkelband. De strafuitvoeringsrechtbank heeft nu beslist dat de man ook zijn elektronische enkelband niet meer moet dragen. Hij moet zich wel nog aan enkele voorwaarden houden. Zo mag hij geen contact hebben met zijn slachtoffers. 

Veel onbegrip bij agenten

Er is veel emotie en onbegrip bij agenten over de volledige vrijlating van een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen. Dat zegt Carlo Medo, voorzitter van de neutrale politievakbond NSPV. "Kitty is een symbool voor elke agent die op straat loopt om de maatschappij te dienen. Dat leeft heel sterk onder het politiepersoneel".

De politievakbond roept al jaren op om geweld op agenten strenger te bestraffen. "De regelgeving daarvoor bestaat, maar de rechtspraak volgt onvoldoende", vindt de vakbondsman.

De maatschappij moet geweld op mensen met een maatschappelijke functie afkeuren, meent Medo. "En dat geldt niet alleen voor politiemensen, maar ook voor geweld op bijvoorbeeld buschauffeurs of onderwijzers".

De bekendmaking vorig jaar dat Cheikhni de cel mocht verlaten en onder elektronisch toezicht werd geplaatst, leidde toen tot protestacties van de politie aan gerechtsgebouwen. Of er ook nu protestacties volgen, moet de volgende dagen blijken, klinkt het bij de politievakbond.

Meest gelezen