Karavaan met hedendaagse Afrikaanse kunst trekt door Afrika

Een tentoonstelling met actueel Afrikaans werk van toonaangevende kunstenaars trekt langs verschillende steden, verspreid over het hele Afrikaanse continent, van Casablanca tot Kaapstad.

Cultuurnieuws uit Afrika: meer dan 100 hedendaagse kunstwerken van een 30-tal gerenommeerde artiesten gaan op tournee. Niet naar galeries, musea of veilinghuizen in Europa, Azië of de Verenigde Staten, maar doorheen het eigen Afrikaanse continent.

“Leen mij je droom”, “Prête-moi ton rêve” is de naam van de reizende tentoonstelling, of zoals de organisatoren zelf zeggen, "Exposition panafricaine itinérante". De eerste halte is Casablanca (Marokko), daarna volgen Dakar (Senegal), Abidjan (Ivoorkust), Lagos (Nigeria), Addis-Abeba (Ethiopië) en Kaapstad (Zuid-Afrika) en tenslotte opnieuw Marokko, maar dan in Marrakech, in 2020.

Er doen ook bij ons bekende Afrikaanse artiesten mee, zoals Chéri Samba uit Congo, Fatiha Zemmouri uit Marokko of de Zuid-Afrikaan William Kentridge, die enige tijd geleden nog tentoonstelde in het Brugse Sint-Janshospitaal. De volledige lijst van Afrikaanse kunstenaars vindt u hier.

Afrikaanse kunst moet zichtbaarder worden in Afrika zelf

Afrikaanse kunst mag dan internationaal in trek zijn, zeggen de organisatoren van "Prête-moi ton rêve", het is enkel een klein internationaal kringetje dat de werken te zien krijgt. "Afrikanen moeten zich hun kunst (weer) eigen maken en Afrikaanse kunstenaars moeten hun natuurlijke publiek kunnen bereiken. Daarom moet de hedendaagse kunst zichtbaarder worden in het moederland," aldus de stichting FDCCA.  

Meest gelezen