Video player inladen...

Sir Elton John krijgt Frans ereteken "Légion d'Honneur" voor zijn jarenlange inzet voor aidsbestrijding

De Britse zanger Elton John heeft de grootste burgerlijke onderscheiding in Frankrijk gekregen, de Légion d'Honneur. Tijdens een plechtigheid in het Elysée kreeg hij het ereteken uit handen van de Franse president Macron. Die complimenteerde "muzikaal genie" Elton John voor zijn muzikale verdiensten en bedankte hem voor zijn jarenlange inzet voor de strijd tegen aids via zijn "Elton John Aids Foundation".

De "Légion d'honneur" is de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding die een burger kan krijgen. Daarbij hoort een wit-groen medaillon aan een rood lint. De officiële huldiging van Elton John in aanwezigheid van 2.000 genodigden werd gehouden in de tuin van het Elysée in aanwezigheid van David Furnish, Elton Johns echtgenoot, en de Franse première dame Brigitte Macron. Ondanks het plechtige karakter van de ceremonie ging het er tussen het presidentiële paar en hun laureaat ontspannen aan toe. Elton John droeg voor de gelegenheid een roze bril.

De Franse president Macron bedankte Elton John omdat hij als een van de eerste openlijk homoseksuele artiesten een stem gegeven heeft aan de LGBTQ-gemeenschap. Hij complimenteerde zijn muzikale carrière ook door Elton John “een pianovirtuoos, melodisch genie en een ware showman”  te noemen. Macron riep in zijn speech de internationale gemeenschap op om middelen vrij te maken voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose. "Want aids is de wereld nog niet uit", aldus Macron.

Opvallend was dat Macron en Elton John tijdens de ceremonie hand in hand de trap af kwamen en zo poseerden voor de aanwezige pers. Een symbolisch teken dat ze samen de strijd willen aangaan tegen aids.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Naast muziek is de strijd tegen aids al jarenlang mijn grote passie.

Elton John

In zijn speech bedankte Elton John Macron uitgebreid voor de eer. En hij benadrukte het belang van de strijd tegen aids. Elton John richtte zijn eigen "Elton John Aids Foundation" begin jaren 90 op, nadat hij enkele kennissen verloren was aan de ziekte. Zijn fonds ondersteunt hiv-preventie, onderwijsprogramma's en zorg voor hiv-patiënten. 

"Naast muziek is de strijd tegen aids al jarenlang een passie waar ik me voor inzet", zo speechte Elton John. "Net zoals muziek doet deze strijd me elke dag stilstaan bij de uitzonderlijke kracht van de menselijke geest. Wat ons verbindt, is altijd sterker dan de punten waarop we verschillen. Vanuit die ingesteldheid zal ik een trots lid zijn van de Légion d'Honneur".

Elton Jonhs echtgenoot David Furnish en première dame Brigitte Macron
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Elton John is momenteel in Frankrijk, waar hij deze week verschillende concerten speelt uit zijn afscheidstournee. Complimenten aan het Franse volk konden daarom niet ontbreken in zijn speech. Frankrijk is het land waar hij naar eigen zeggen "een liefdesrelatie mee heeft". "Ik heb hier een huis, en ik kom altijd graag naar hier. Ik hou van jullie cultuur, levensstijl en het Franse volk."

2019 is een bijzonder jaar voor Elton John: hij is bezig aan zijn afscheidstournee, de "Farewell Yellow Brick Road"-tournee met ruim 300 shows in 2,5 jaar tijd. De Britse zanger zet hiermee officieel een punt achter een decennialange carrière om meer tijd te kunnen doorbrengen met zijn echtgenoot en hun twee zonen. Vorige maand trad hij nog op in een uitverkocht Sportpaleis. En momenteel loopt ook zijn biopic "Rocketman" in de zalen.

Meest gelezen