ImageGlobe

Hoe prins Henri de Croÿ rijke Belgen hielp om zwart geld te verbergen

Een vijftigtal rijke Belgen zou jarenlang tientallen miljoen euro's zwart geld hebben kunnen verbergen voor de fiscus via het netwerk van de Belgische prins Henri de Croÿ. Dat schrijft De Tijd. Het Franse gerecht opende al een onderzoek naar de man, het Belgische nog niet.

De Tijd kon via het Franse weekblad L'Obs ruim 3.100 gelekte e-mails, faxen, contracten en bankgegevens onderzoeken. De bestanden zouden het netwerk blootleggen dat de 60-jarige prins Henri de Croÿ  had opgezet om miljoenen euro's van rijke Belgen te verbergen. "Een ongeziene geldtrafiek die hoge adel, bedrijfsleiders en andere rijke Belgen heeft geholpen om zwart geld te verbergen voor de fiscus", zegt Lars Bové van De Tijd in "De ochtend". 

Hoe het in zijn werk ging

Tot 13 miljoen euro per klant zou hij geparkeerd hebben op rekeningen in allerlei schuiloorden. Eerst in Zwitserland maar toen het bankgeheim daar op de helling kwam te staan, versluisde hij het geld naar de Verenigde Arabische Emiraten, de Bahama's en Puerto Rico. "Die rekeningen stonden niet op naam van die Belgische klanten, maar op naam van schermvennootschappen, in nog andere schuiloorden", verduidelijkt Bové. "Dat was de constructie om het geld veilig weg te bergen."

De rijke Belgen wilden af en toe ook hun geld spenderen. "Om dat mogelijk te maken werd een systeem opgezet met anonieme kredietkaarten. Kaarten die niet gelinkt waren aan een bank maar die opgeladen moesten worden van nog andere rekeningen die de prins gebruikte, waarop hij de gelden van de verschillende klanten vermengde om het spoor helemaal duister te maken."

Prins de Croÿ zou ook geldkoeriers ingeschakeld hebben om klanten te laten genieten van hun verborgen fortuin. "Een klant vroeg bijvoorbeeld om 50.000 euro terug te krijgen. Een geldkoerier sprak dan af in Brussel om een zak bankbiljetten te overhandigen. De biljetten zaten bijvoorbeeld verstopt onder de koffiecapsules in een Nespresso-tas."

"Fiscale optimalisatie"

Om reclame te maken voor zijn diensten en de klanten aan hem te binden organiseerde de Croÿ grote feesten in zijn kasteel Château d'Azy in Frankrijk. Het Franse gerecht is onlangs een onderzoek gestart nadat het weekblad L'Obs al onthullingen had gedaan. "De Belgische Bijzondere Belastinginspectie heeft gepolst bij het Franse gerecht of er ook Belgen bij betrokken waren, maar volgens de Fransen was dat niet het geval", zegt Bové. "Nochtans tonen de gelekte documenten aan dat de prins behoorlijk wat Belgische klanten had."

Volgens de advocaat van prins de Croÿ is er geen sprake van witwassen van geld of belastingfraude en gaat het alleen om fiscale optimalisatie.

Prins?

Dat Henri de Croÿ de titel van prins draagt, betekent niet dat hij een link heeft met het koningshuis. Er zijn in ons land enkele oude adellijke families die de titel van prins mogen dragen zoals de families de Ligne, d'Arenberg en de Merode.

Meest gelezen