Een vrouw houdt de vlag van Georgië vast als protest
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Rusland verbiedt Georgische luchtvaartmaatschappijen toegang tot luchtruim na hoogoplopende spanningen

Luchtvaartmaatschappijen uit Georgië mogen vanaf maandag 8 juli niet meer naar Rusland vliegen. Dat hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt. De beslissing komt er een dag nadat president Vladimir Poetin Russische luchtvaartmaatschappijen al verboden had om naar Georgië te vliegen. De spanningen tussen de twee landen lopen hoog op de laatste tijd. 

Vanaf maandag 8 juli mogen Georgische luchtvaartmaatschappijen niet meer naar Rusland vliegen. Dat hebben de Russische autoriteiten zaterdag bekendgemaakt, daags nadat president Vladimir Poetin een decreet heeft uitgevaardigd dat Russische maatschappijen verbiedt nog naar Georgië te vliegen.

De beslissing om vluchten tussen Rusland en Georgië te verbieden is "noodzakelijk om de veiligheid van het luchtverkeer te verzekeren", luidt het in een mededeling. Ze is ook ingegeven door de betalingsachterstand die veel Georgische maatschappijen hebben opgelopen.

Wat is er aan de hand?

De voorbije dagen hebben duizenden Georgiërs gemanifesteerd voor het parlement in Tbilisi. Ze zijn boos omdat de parlementsvoorzitter zou toegestaan hebben dat een Russische delegatie de plenaire zitting bijwoonde. In Georgië wordt er gevreesd dat er meer Russische inmenging zal komen, maar Rusland doet dat af als "anti-Russische hysterie". 

Bij de manifestaties vielen al honderden gewonden. De parlementsvoorzitter nam ook al effectief ontslag, maar na het harde politieoptreden eisen de betogers nu ook het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken.

Meest gelezen