AFP or licensors

President Trump stelt massale uitzetting van uitgewezen immigranten 2 weken uit: "Angst voor deportatie kan nu bedaren"

De Amerikaanse immigratie- en douanedienst ICE (Immigration and Customs Enforcement) gaat morgen dan toch geen grootschalige raids uitvoeren in tien Amerikaanse steden om immigranten die de VS al hadden moeten verlaten, het land uit te zetten. Nochtans had president Donald Trump dat enkele dagen geleden nog aangekondigd. "Eerst zou Trump miljoenen mensen zonder papieren uitwijzen, dan duizenden en nu geen", vertelt onze correspondent Björn Soenens vanuit Amerika.

Enkele dagen geleden nog maar - uitgerekend de dag voor hij zijn verkiezingscampagne aftrapte - kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij miljoenen illegale immigranten (of "millions of illegal aliens" zoals hij ze noemt) het land uit zou zetten. De grootscheepse operatie zou morgen van start gaan en zou duizenden families in 10 steden treffen.

Maar nu heeft Trump aangekondigd dat hij zijn massa-raids met twee weken zal uitstellen. De Amerikaanse immigratie- en douanedienst ICE zal morgen dus geen grootschalige raids uitvoeren. Hij wil naar eigen zeggen op die manier kijken of hij een overeenkomst kan sluiten met de Democraten over de immigratie-issues. "Op vraag van de Democraten heb ik het Illegal Immigration Removal Process twee weken uitgesteld om te kijken of Democraten en Republikeinen samen een oplossing kunnen uitwerken voor het migratieprobleem", schrijft hij op Twitter. Hij voegt er wel een waarschuwing aan toe: "Als we dat niet kunnen, starten deportaties".

Lees verder onder de tweet.

Eerder vandaag had de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi religieuze leiders opgeroepen om druk uit te oefenen op Trump, om zo de raids te annuleren. In een mededeling zei ze: "De raids zullen terreur in onze gemeenschappen veroorzaken en families uit elkaar trekken. 

Correspondent Björn Soenens: "Eerst zou Trump miljoenen mensen zonder papieren uitwijzen, dan duizenden en nu geen"

Onze correspondent in de Verenigde Staten Björn Soenens heeft meer duiding gegeven bij de aankondiging van Trump: "Eerst zou Trump miljoenen mensen zonder papieren uitwijzen, dan duizenden en nu geen. Trump zegt: "Ik stel twee weken uit, misschien vindt het Congres een compromis over de aanpak van illegale immigratie"."

"Een hele week leefde er bij miljoenen Amerikanen zonder verblijfspapieren de angst voor deportatie en het mogelijk uiteenrukken van families. Vaak hebben ze kinderen die wel Amerikaan zijn omdat ze hier geboren zijn. Die angst kan nu bedaren in de tien steden waar raids waren gepland, onder meer hier in New York", vertelt hij. Maar Trump geeft dat uitstel niet zomaar. "Hij wil in ruil voor uitstel dat de Democraten meewerken aan wetgeving die het asielrecht voor migratie uit Centraal Amerika fors gaat inperken. Er is wellicht opnieuw een confrontatie op komst tussen de president en het Congres."

Er is wellicht opnieuw een confrontatie op komst tussen de president en het Congres

Björn Soenens

Maar er is meer. "Er is ook het vermoeden dat het uitstel er gekomen is op vraag van de immigratiedienst zelf, die was namelijk niet klaar om de deportatie tot een goed einde te brengen. De dienst werd deze week in snelheid gepakt door de president die de actie al had aangekondigd op sociale media zonder hun medeweten."

Er is ook het vermoeden dat het uitstel er gekomen is op vraag van de immigratiedienst zelf, die was namelijk niet klaar om de deportatie tot een goed einde te brengen

Björn Soenens

Meest gelezen