Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Uruguay moet veelbesproken bronzen nazi-arend verkopen

Een arend die op de achtersteven van een nazi-oorlogsschip stond wekt al tien jaar controverse in Uruguay. Van de rechter moet de overheid het beeld nu verkopen.

De arend, met een hakenkruis in de klauwen, weegt 400 kilo en stond ooit op de plecht van een Duits oorlogsschip, de Admiraal Graf Spee. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog voer dat schip in het zuiden van de Atlantische Oceaan en viel daar negen Britse koopvaardijschepen aan. Het kwam tot een zeeslag, de Slag van Rio de la Plata, in de monding van de Parana- en de Uruguay-rivieren.

Lees verder onder de foto:

In 1939 werd de Graf Spee in de Rio de la Plata door Britse en Nieuw-Zeelandse schepen beschadigd, waarna de Duitse kapitein het schip opzettelijk liet zinken in de buurt van de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Hij wou vermijden dat de Duitse geavanceerde scheepstechnologie in handen van de vijand zou vallen. Drie dagen later pleegde de kapitein zelfmoord.

Vele jaren later, in 2004, werd het wrak van de Graf Spee geborgen, een miljoenenproject van Amerikaanse en Europese investeerders. In 2006 kwam op die manier het beeld van de nazi-arend letterlijk boven water.

Lees verder onder de foto:

AP2006

De nazi-arend werd enkele maanden tentoongesteld en veroorzaakte hevige discussie. Duitsland zei dat het de wettige eigenaar was, terwijl Joodse organisaties vroegen om het hakenkruis met een doek te bedekken. Uiteindelijk werd de bronzen vogel in een krat gestopt waar hij nu al meer dan tien jaar ligt.

De overheid van Uruguay deed een rondvraag. De meningen liepen wijd uiteen: van “tentoonstellen” over “verstoppen” tot “vernietigen”. Nu heeft een rechter beslist dat de bronzen arend binnen de drie maanden verkocht moet worden. De opbrengst moet verdeeld worden over de geldschieters die indertijd de berging van het schip hebben betaald. De Uruguyaanse regering kan nog in beroep gaan tegen de rechterlijke beslissing.

Meest gelezen