Heet, heter, heetst: We gaan richting 30 graden, start van reeks erg warme dagen

Het is bakken en braden dit weekend. We gaan richting dertig graden, en dat is meteen de start van een reeks erg warme dagen, zo voorspelt het KMI.

Vannacht wordt het helder tot licht bewolkt met enkele hoge wolkensluiers. Minima van 10 tot 12 graden in de Ardennen en van 13 tot 15 graden elders. De wind wordt overwegend zwak en draait van noordoost naar oost.

Overdag kunnen de maxima dan plaatselijk oplopen tot 29 graden. Af en toe schuiven hoge wolkensluiers voor de zon. Er kunnen zich ook enkele stapelwolken ontwikkelen. De wind waait zwak tot matig uit oostelijke richting. Aan zee verwacht het KMI een zeebries uit noordnoordoost.

Begin volgende week volgt veel zon en temperaturen die geleidelijk richting 35 graden stijgen. Het weer op het einde van de week is nog onzeker. Mogelijk daalt de temperatuur naar dertig graden, maar mogelijk blijft de hittegolf ook duren.

Lees verder onder het weerbericht:

Video player inladen...

Warmteactieplan

Eerder deze week heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid alvast de waarschuwingsfase van het warmteactieplan geactiveerd. Mensen wordt gevraagd om op te letten voor de mogelijke gezondheidseffecten die de hitte met zich meebrengt. Enkele tips om zowel voor uzelf als voor anderen te zorgen:

  • Ga op warme dagen extra langs bij ouderen of bel regelmatig. Neem wat groenten en fruit mee zodat de oudere lichte maaltijden kan eten.
  • Wacht niet tot uw kind dorst heeft om het drinken te geven
  • Pas het menu aan de warme weersomstandigheden aan
  • Vermijd zware fysieke inspanningen in het warme weer
  • Zet ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen
  • Verplaats u naar een koelere plek buitenshuis indien uw woning ontoereikend gekoeld kan worden

Voor meer tips en adviezen kan iedereen terecht op de website www.warmedagen.be, en op de Facebookpagina "Warme dagen". 

Meest gelezen