Videospeler inladen...

Hendrik Bogaert (CD&V): "Partij zal moeilijk kunnen herbronnen als ze mee regeert"

Als de CD&V zou meebesturen, zal het moeilijker zijn om zich te beraden over de slechte verkiezingsuitslag. Dat zegt Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) in "De zevende dag": "Dan moet je onmiddellijk de fouten van anderen uitleggen en het regeringscompromis verdedigen", zegt Bogaert. 

Dat CD&V het net zoals de andere traditionele partijen niet goed deed bij de verkiezingen in mei, mag intussen duidelijk zijn. ACV-voorzitter Marc Leemans,  oudgedienden Etienne Schouppe en Miet Smet, het zijn maar enkele voorbeelden die zich kritisch uitlieten over de rit die CD&V reed in aanloop van 26 mei.

Daarom is ook CD&V nu bezig aan een interne analyse van het verlies bij de verkiezingen. De partij stelde daarvoor een 12-koppige werkgroep aan. De groep, die wel eens lachend de "12 apostelen" wordt genoemd, komt twee keer per week bijeen en moet in september verslag uitbrengen, wanneer ook de timing voor de voorzittersverkiezingen wordt vastgelegd. Voorzitter Wouter Beke liet al weten dat de kans klein is dat hij opnieuw kandidaat zal zijn.

Dan maar oppositie?

Maar is het wel mogelijk voor CD&V om te "herbronnen" als ze  meebesturen in een Vlaamse of federale regering? "Het zal moeilijker zijn in een regering. Dan moet je onmiddellijk de fouten van anderen gaan uitleggen en het regeringscompromis verdedigen", zegt Kamerlid Hendrik Bogaert in "De zevende dag". 

Of CD&V dan voor oppositie moet gaan, zoals de Franstalige christendemocraten van het CDH, daarover wil Bogaert geen uitspraken doen. Hij sluit overigens "niet uit" dat hij in de toekomst kandidaat zal zijn om partijvoorzitter te worden. De analyse die de werkgroep zal maken, kan daarvoor wel eens het doorslaggevende moment zijn.

Sociale zekerheid afschermen

Stelt hij zich kandidaat, dan zal dat meteen met een duidelijk programma zijn, vertelt Bogaert in "De zevende dag". Zo wil hij  de sociale zekerheid afschermen van nieuwkomers. "We moeten mensen meer ter plaatse opvangen. De Conventie van Genève (die vastlegt hoe moet omgegaan worden met slachtoffers - ook vluchtelingen - van gewapend conflict, red.) verbiedt dat niet", gelooft Bogaert.

"Laat ons in die humanitaire kampen tussenkomen. Met een leefloon van hier kunnen we makkelijk tien mensen daar opvangen". Anderzijds wil Bogaert de sociale zekerheid, zoals de pensioenen voor mensen in een echtscheiding en de wachtlijsten in de zorg aanpakken. "Als dat de houding was geweest van CD&V in de vorige regering, hoe ver waren we dan niet geraakt?", reageert Valerie Van Peel (N-VA) alvast. 

Bekijk hier het volledige interview met Hendrik Bogaert in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen