Video player inladen...

KMI waarschuwt met code oranje voor hitte: wat betekent dat?

Het KMI kondigt code oranje voor hitte af in het hele land, op de kust na. De temperaturen gaan vandaag en de komende dagen een stuk boven de 30 graden. 

Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de overheid op, zegt het KMI op zijn website. "Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zijn bepaalde maatregelen voor behoeftige mensen noodzakelijk: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden."

Eerder kondigde het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid al de waarschuwingsfase af van het warmteactieplan. Mensen wordt gevraagd om op te letten voor de mogelijke gezondheidseffecten die de hitte met zich meebrengt. Hun tips om jezelf en anderen te beschermen lees je hier.

Wat betekenen de verschillende weercodes voor hitte?

Bij code groen is er geen waarschuwing van toepassing.

Bij dergelijke temperatuurwaarden kunnen maatregelen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen, door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. Wees waakzaam.

Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen voor behoeftige mensen noodzakelijk zijn: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. Deze rode waarschuwing wordt slechts na overleg met de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu van kracht, waarbij ook ozonwaarden in rekening gebracht worden. Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.

Bekijk hieronder de hittewaarschuwingen van het KMI voor de komende dagen:

Bekijk hieronder het weerbericht van zondagavond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Wat doet hitte met een lichaam?

Video player inladen...

Meest gelezen