Code oranje door hoge temperaturen in heel het land, behalve aan de kust

Vandaag blijft het zonnig en zeer warm. We halen overal tropische temperaturen. De maxima liggen rond 29 of 30 graden aan de kust en schommelen tussen 30 of 31 graden in de Hoge Ardennen en 35 graden of lokaal wat meer in de Kempen. Het KMI waarschuwt met code oranje in alle provincies, met uitzondering van de kust. 

Als de voorspellingen later vandaag bevestigd worden, zal in meerdere provincies code rood afgekondigd worden voor morgen en de volgende dagen.

“Bij dergelijke hoge temperaturen,” zegt onze weerman Frank De Boosere, “is de belangrijkste tip om toch wel voldoende water te drinken. We hebben allemaal ouders en grootouders: doe die een plezier en bel ze eens, en vraag of ze voldoende water drinken, en ook of ze voldoende binnen blijven." 

We hebben allemaal ouders en grootouders: doe die een plezier en bel ze eens, en vraag of ze voldoende water drinken
Weerman Frank De Boosere

"Binnen is het beter dan buiten, op voorwaarde natuurlijk dat je aan de noordkant van een gebouw kan zitten. Ventileer je woning in de ochtend, wanneer het koeler is. Daarna kan je alles best zoveel mogelijk dicht houden zodat de hitte zoveel mogelijk buiten blijft," aldus nog De Boosere.

België zit midden in een hittegolf, waarbij steeds warmere lucht naar ons land wordt gestuurd. Aan de kust is het wat frisser en ook in de Hoge Ardennen zijn de temperaturen minder hoog dan in de lager gelegen delen.

Wat betekenen de verschillende weercodes voor hitte?

Bij code groen is er geen waarschuwing van toepassing.

Bij dergelijke temperatuurwaarden kunnen maatregelen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen, door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. Wees waakzaam.

Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen voor behoeftige mensen noodzakelijk zijn: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. Deze rode waarschuwing wordt slechts na overleg met de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu van kracht, waarbij ook ozonwaarden in rekening gebracht worden. Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.

Weerman Frank Deboosere: "Volgende dagen gaan opduiken in top 10 van warmste dagen ooit"

Videospeler inladen...

Meest gelezen