Conner Rousseau (SP.A): "Nieuwe partijnaam kan een boost geven" 

Een nieuwe naam voor de SP.A kan "de geloofwaardigheid van de partij een boost geven". Dat zegt kersvers verkozen Vlaams Parlementslid Conner Rousseau (SP.A) in "De zondag". "Het is geen must, maar het kan de kers op de taart zijn na een herbronningsoefening", klinkt het. 

26 jaar, net verkozen in het Vlaams Parlement, fractieleider daar, en nu al getipt als mogelijke opvolger van partijvoorzitter John Crombez. De politieke carrière van Conner Rousseau heeft op een jaar tijd een stevige doorstart genomen. 

Maar tevreden is Rousseau niet. "Helemaal niet", zegt hij zelfs. Bij de verkiezingen ging SP.A er bijna vier procentpunten op achteruit, zowel Vlaams als federaal. "We hebben een moeilijke periode gehad. We worden ook nog te vaak als bestuurspartij gezien. Het verhaal moet ook gewoon scherper", klinkt het. Een nieuwe naam kan daarbij een rol spelen, gelooft Rousseau. Het is "geen must", benadrukt hij wel. "Maar wat mij betreft, is dat zeker bespreekbaar."

Denk aan 'En Marche'. Niet wat ik in gedachten heb, maar zoiets zou het kunnen worden, ja

Conner Rousseau

"Als je vervelt naar iets moderners, kan ook de naam iets moderner worden. Het zou meer een bewegingsnaam mogen zijn, maar altijd met respect voor de tradities van de partij. Denk aan 'En Marche' (de politieke beweging van Frans president Emmanuel Macron, red.). Niet wat ik in gedachten heb, maar zoiets zou het kunnen worden, ja." 

Scherper

Een nieuwe naam zal niet de enige oplossing zijn, zegt Rousseau wel. De partij moet ook een duidelijkere positie innemen in het migratiedebat. "In het belang van nieuwkomers zelf moeten we strenge voorwaarden opleggen op vlak van taalvereisten en op vlak van werk", geeft hij als voorbeeld.

Voorzitter

De rol van de voorzitter John Crombez wordt ook vaak aangehaald als reden waarom de partij zo slecht scoorde. "We verliezen al zestien jaar verkiezingen. Het zou te gemakkelijk zijn om te denken dat we alle problemen oplossen door enkel de voorzitter te vervangen", vindt Rousseau.

Zou ik graag partijvoorzitter worden? Ja, maar of dat nu het juiste moment is, weet ik niet

Conner Rousseau

Maar de voorzitter is wel "verantwoordelijk", weet de fractieleider ook: "De oproep gebeurt in september. In november of december moet er al een nieuwe voorzitter zijn. Of John kandidaat is, weet ik niet." Rousseau twijfelt overigens nog zelf of hij zich kandidaat zal stellen. "Zou ik het graag doen? Ja, maar of dat nu het juiste moment is, weet ik niet. Het is ook niet de meest dankbare job." 

Fractieleider

De eerste focus van Rousseau is nu zijn taak als fractieleider in het Vlaams Parlement. Rond de aanduiding van Rousseau als fractieleider was er naar verluidt brede consensus binnen de fractie, al zetelen er ook SP.A'ers met meer ervaring, zoals Bruno Tobback, Caroline Gennez en Freya Van den Bossche.

Die moeten nu van Rousseau een onderwerp toegewezen krijgen. "Ik heb met alle mensen van mijn fractie een gesprek gehad, individueel", zegt Rousseau. "Vandaag leg ik de puzzel en morgen tikken we af wie op welk onderwerp wordt ingezet. Het is belangrijk dat iedereen koning wordt op zijn landje, zodat iedereen een autoriteit kan worden op zijn domein." 

Meest gelezen