Duizendjarige eik in Lummen is voortaan een "wereldboom"

De Nederlandse Stichting Wereldboom heeft de duizendjarige eik in Lummen tot "wereldboom" uitgeroepen. De stichting wil daarmee heel oude bomen, die een rol spelen in de maatschappij, beter beschermen.

De Stichting Wereldboom bekroonde tot nu toe al vijf bomen in Nederland en vier in Vlaanderen. Maar de duizendjarige eik in Lummen is daar  zondag bij gekomen. De gemeente Lummen, Regionaal Landschap Lage Kempen, de dienst Onroerend Erfgoed en vrijwilligers van Natuurpunt, Stichting Limburgs Landschap en Likona engageren zich om er alles aan te doen zodat de duizendjarige eik nog ouder kan worden. 

Bijzondere boom

Boomspecialist Tom Joye: "Het is altijd een bijzondere boom geweest, er is misschien recht onder gesproken, er zijn misschien mensen in opgehangen lang geleden. Hij heeft vandalisme en brand doorstaan, en met de vroegere boomchirurgie is er nog beton in de boom gestort, omdat men toen dacht dat dat goed was. En hij heeft dat altijd overleefd."  Voor een boom van die leeftijd is het overigens normaal dat die voor een stuk rot of hol is. 

Terecht erkend als wereldboom

Het is volgens Tom Joye zeker terecht dat de duizendjarige eik tot wereldboom is uitgeroepen. "Ik denk dat het één van de markantste veteraanbomen is van België. Het is een boom die nu al breed gedragen wordt door de lokale gemeenschap. Nu de eik wereldboom wordt, wordt geprobeerd om mensen die in de buurt wonen nog meer te mobiliseren om zelf een steentje bij te dragen en er mee voor te zorgen dat hij nog ouder kan worden. 

Geheim om zo oud te worden

Hoe komt het dat sommige bomen zo oud worden? Wat is het geheim? Wel, het komt erop aan een boom zo weinig mogelijk te storen, zegt Joye. "Bomen houden van rust, dus hoe minder je eraan moet doen hoe beter. Zo weinig mogelijk snoeien dus of rommelen in de wortelzone." En dan heb je natuurlijk ook wat geluk nodig dat ie bij een storm niet omwaait." 

Meest gelezen