Video player inladen...

Stafchef Ethiopisch leger doodgeschoten bij poging tot staatsgreep

In het noordwesten van Ethiopië heeft een "gewapende groepering" een staatsgreep proberen te plegen. De belangrijkste generaal van het leger is doodgeschoten door zijn eigen lijfwacht. Maar volgens de premier heeft het leger de situatie intussen onder controle.

Volgens premier Abiy Ahmed is een commando "dat geleid werd door het hoofd van de veiligheidsdiensten in de regio Amhara" zaterdag binnengevallen op een vergadering. De regionale president van Amhara en een andere hooggeplaatste raakten ernstig gewond en bezweken later aan hun verwondingen. Amhara is een arme en dunbevolkte streek in het noorden van Ethiopië.

Een paar uur later is de stafchef van het leger, generaal Seare Mekonnen, door zijn eigen lijfwacht doodgeschoten. Ook een generaal op rust die op bezoek was bij de stafchef is doodgeschoten. Volgens verschillende bronnen kon de lijfwacht intussen opgepakt worden. Het hoofd van de veiligheidstroepen is wel nog op de loop. 

De eerste minister heeft intussen al een toespraak gegeven op de nationale televisie. Volgens premier Achmed heeft het leger de situatie nu volledig onder controle, ook in de regio Amhara. Nochtans waren in de hoofdstad Bahir Dar nog schoten gehoord. De Amerikaanse ambassade heeft een veiligheidswaarschuwing gestuurd, het personeel in de hoofdstad Addis Abbeba wordt gevraagd om beschutting te zoeken. (lees verder onder de kaart)  

Analisten zeggen dat de gebeurtenissen de crisis illustreren die Ethiopië doormaakt, waar premier Ahmed economische en andere hervormingen probeert door te voeren.

Abiy Ahmed kwam in april 2018 aan de macht als premier. Hij probeert Ethiopië te democratiseren door dissidente groeperingen te legaliseren, schendingen van de mensenrechten aan te pakken en de persvrijheid te verbeteren. Tegelijk ziet Ahmed zich vaak geconfronteerd met terugkerende interetnische spanningen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen