AFP or licensors

Tot 48 graden gevoelstemperatuur in Parijs? Burgemeester neemt maatregelen

Ook in Frankrijk wordt volgende week een hittegolf verwacht. In Parijs en Lyon zou het tot 40 graden worden, heel ongebruikelijk voor Frankrijk en al zeker voor de maand juni. In Parijs worden alvast de nodige maatregelen getroffen, met onder meer drinkbussen voor daklozen. En nog opvallend: mogelijk wordt de gevoelstemperatuur in het noorden hoger dan aan de Azurenkust.

Vandaag al, bij zo'n dertig graden, zoeken veel Parijzenaars verfrissing in de fonteinen bij  de Eiffeltoren. Maar omdat het de komende dagen alleen maar warmer wordt, neemt de overheid maatregelen. Bovendien zal in grootsteden als Parijs of Lyon de temperatuur nog hoger oplopen, door het fenomeen van warmte-eilanden (extra hitte tussen muren en beton).

Zondag en maandag situeert de grootste hitte zich nog in het zuiden. Maar vanaf woensdag kan de gevoelstemperatuur in het noordwestelijk deel hoger oplopen dan in het zuiden. Ook bij de Belgische grens dus.

Nieuwszender BFM waarschuwt voor een aanvoeltemperatuur van maar liefst 48 graden. Dat is het gevolg van de hogere luchtvochtigheid. De reële temperatuur valt gelukkig lager uit, maar kan toch oplopen tot minimaal 38 graden, en dus nog een paar graden meer in grote agglomeraties als Parijs en Lyon. 

Parken in Parijs blijven 's nachts open

In Parijs is fase drie (op een schaal van vier) van het hitteplan van kracht. Burgemeester Anne Hidalgo verduidelijkt wat dat concreet betekent. "Uiteraard zal er extra aandacht zijn voor kwetsbare groepen" zegt ze. Dat betekent extra aandacht voor oudere mensen, die van nature minder zweten en vaak te weinig drinken. Er wordt geregeld contact opgenomen met kwetsbare mensen die op een lijst staan. De scholen krijgen extra ventilatoren, voor daklozen zullen duizenden drinkbussen worden rondgedragen. Er is een noodnummer en extra medisch personeel wordt achter de hand gehouden.

Maar ook voor het grote publiek worden ongewone maatregelen genomen. Zo blijven dertien parken de hele zomer door 24 uur op 24 open. Dat is ondermeer het geval met Buttes Chaumont in het noordoosten van de stad. Vijf andere parken zoals Monceau zijn tijdens de hittegolf van volgende week ook de hele nacht toegankelijk. "In een park kan het toch een graad of twee koeler zijn dan in de rest van de stad" zegt Hidalgo nog. In een aantal parken zijn er drinkfonteinen, her en der wordt geëxperimenteerd met waterverstuivers. 

(lees verder onder de foto)

De oorzaak van de uitzonderlijke hittegolf ligt bij een warme luchtstroom die rechtstreeks uit de Sahara komt overwaaien. Maar veel Franse observatoren zien er ook de toekomst in, straks wordt dit heel normaal. Het gevolg uiteraard van de klimaatopwarming.

De Franse media verwijzen ook graag naar de hittegolf van 2003, die trouwens heel Europa trof. Heel precieze cijfers zijn er niet, maar naar schatting zijn er toen in Frankrijk alleen al minimaal 15.000 mensen overleden. Maar voorlopig gaat het vandaag vooral over... waterplezier en smeren.

Meest gelezen