"VS heeft cyberaanvallen uitgevoerd op Iraanse militaire systemen" 

De VS heeft donderdag cyberaanvallen uitgevoerd op Iraanse militaire systemen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. President Donald Trump zag op het laatste moment af van een echte militaire aanval, maar zou dus wel zijn goedkeuring hebben gegeven om een cyberoperatie uit te voeren. De spanningen tussen Iran en de VS lopen al een tijdje hoog op.

De cyberaanvallen waren geen plotse ingeving, maar zouden al wekenlang voorbereid zijn. Dat de operatie donderdag startte, was een reactie op het neerhalen van een hypermoderne en peperdure Amerikaanse spionagedrone door Iran. Trump had aanvankelijk zijn goedkeuring gegeven voor een echte militaire aanval op raketsystemen en andere militaire installaties, maar blies die af op het laatste moment.

Volgens onder meer The Washington Post en The New York Times werd er dus wel doorgezet met een cyberoperatie. Die zou gericht geweest zijn tegen de computersystemen van de Iraanse Revolutionaire Garde, het "elitekorps" van het Iraanse leger dat een machtige positie bekleedt binnen het land. Zij zouden ook de drone neergehaald hebben. De VS beschouwt hen als een terreurorganisatie.

Volgens The Washington Post en het persagentschap AP was de aanval een succes en werden de wapensystemen van de Revolutionaire Garde effectief lamgelegd. Of dat enkel tijdelijk was, is niet meteen duidelijk. Het Pentagon en het Witte Huis geven voorlopig geen commentaar.

Iran is zelf ook actief op het vlak van cyberaanvallen. De Amerikanen beschuldigen hen ervan betrokken te zijn bij aanvallen op bedrijven en overheidsagentschappen, met de bedoeling om netwerken binnen te raken en over te nemen.

Wat wil Trump bereiken?

De spanningen tussen Iran en de VS lopen al een tijdje hoog op. Gisteren nog kondigde Trump aan dat hij nog meer economische sancties wil opleggen aan het regime. Anderzijds zei hij ook dat hij de "beste vriend" zal zijn van Iran als zij aanvaarden dat ze geen nucleaire wapens mogen ontwikkelen.

"Dit is vintage Trump", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Warm en koud blazen tegelijk, verwarring zaaien, chaos creëren, en dan zelf op het einde opduiken als diegene die de knoop kan ontwarren. Dat is helemaal de stijl van Trump. Hij spreekt wel vaker als een oorlogszuchtige leider om zich dan in de feiten te gedragen als een isolationistische vredesduif."

"Kijk maar naar Noord-Korea. Eerst was het 'fire and fury' en een paar maanden later staan ze samen op de foto en drukt Trump de dictator Kim Jong-un tegen de borst. Dat is zijn onderhandelingstactiek: tot de rand van de afgrond gaan en dan even pauzeren en zien of de druk die hij uitoefent, werkt."

Het is vintage Trump: warm en koud blazen tegelijk, verwarring zaaien, chaos creëren

"Met Iran is dat net hetzelfde. Eigenlijk wil hij geen oorlog. Hij weet dat dat tot grote drama’s kan leiden. Hij wil hetzelfde scenario, hij wil Rouhani (de president van Iran, red.) of een ayatollah tegen de borst drukken. Hij heeft zelfs gezegd: "I will make Iran great again", maar dan moeten ze luisteren." 

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen