Maak kennis met de nieuwe pantserwagens van Defensie: de Griffon en Jaguar

De regering besliste vorig jaar om 442 nieuwe pantserwagens voor Defensie aan te kopen. De voertuigen zullen vanaf 2025 de huidige Piranha- en Dingo-voertuigen vervangen. De bestelling is goed voor 1,1 miljard euro. Defensie expert Jens Franssen kon in Frankrijk als eerste met de nieuwe voertuigen meerijden. 

Ons land koopt 382 lichtere gevechtsvoertuigen van het type Griffon, en 60 zwaarder bewapende voertuigen van het type Jaguar. De voertuigen zullen de basismodellen worden voor de landmacht.

De voertuigen zullen geleverd worden in verschillende versies: infanterie, gevechtsgenie, depannage, medische evacuatie, voorwaartse waarnemer, commando-uitvoering, …  Ze zullen de huidige vloot van 138 Piranha’s en 220 Dingo’s vervangen. 

Griffon en Jaguar: meer vuurkracht en geconnecteerd

De voertuigen worden op dit ogenblik ontwikkeld in het Franse SCORPION-programma. De voertuigen zullen in tegenstelling tot de huidige generatie pantservoertuigen kunnen gekoppeld worden aan militaire netwerken. Dat betekent dat de communicatie en de analyse van de sensoren van de voertuigen direct gedeeld kunnen worden. De Jaguar zal worden bediend door drie militairen. 

De nieuwe voertuigen zullen Defensie ook meer vuurkracht geven. De zwaarder bewapende Jaguar zal over een 40mm-kanon beschikken, dat verschillende soorten munitie zal kunnen gebruiken.

De voertuigen zullen in gebruik worden genomen tussen 2025 en 2030. 

"Kostenbesparend"

Volgens Defensie zullen de nieuwe toestellen niet alleen performanter zijn, op termijn moeten ze ook kosten besparen. An sich zijn de toestellen goedkoper dan hun voorgangers.

Beide nieuwe voertuigen maken gebruik van onderdelen die beschikbaar zijn op de commerciële markt. Dat maakt de voertuigen goedkoper in onderhoud, terwijl ze toch dezelfde graad van betrouwbaarheid en veiligheid garanderen. 

"De hoeksteen van het partnerschap is het win-winprincipe, wat betekent dat over het algemeen en op de lange termijn de voordelen van de twee legers ten voordele van elkaar in evenwicht zijn", zegt generaal Marc Thys, commandant van de landcomponent. 

Compensaties in "achtertuin oud-minister Defensie Vandeput"?

De gepantserde voertuigen kosten samen 1,1 miljard euro. Een derde bijna van de omstreden aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Ons land mikt op een economisch terugverdieneffect van honderd procent. Volgens Europese wetgeving moet dat strikter dan vroeger gereglementeerd worden. 

Contracten zullen worden toegewezen aan FN Herstal dat een deel van de wapensystemen mag leveren. Het Waalse CMI wilde geschutkoepels leveren, maar moet het stellen met een onderhoudscontract. Zo leek het merendeel van de contracten allemaal naar Waalse zijde te gaan, terwijl de wet voorschrijft dat zo’n 60 procent naar Vlaanderen moet gaan.

Zo’n 300 miljoen aan contracten zullen via het Franse Thales naar de afdeling in… Hasselt gaan. Intussen is voormalig N-VA-minister van Defensie zelf burgemeester van… Hasselt. Thales heeft al langer een vestiging in Hasselt, maar tot nu toe werd die uitgebouwd als een expertisecentrum voor zonnecellen voor satellieten.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen