Video player inladen...

Opvallende protestactie tegen bijeenkomst van neonazi's in Duitsland: burgers kopen biervoorraad op

In het stadje Ostritz, in het Oosten van Duitsland vlakbij de Poolse grens, was er dit weekend een bijeenkomst van extreemrechts. Niet voor het eerst. Maar deze keer heeft het protest van de plaatselijke bevolking een opvallende vorm aangenomen. De extremisten zijn namelijk "drooggelegd".

Het stadje Ostritz, in de Duitse deelstaat Saksen, kreeg net als vorig jaar Neonazi's en extreemrechts op bezoek. Volgens de politie waren er zo'n zeshonderd bezoekers voor het "Schild und Schwert Festival".

Er waren optredens van groepen, politieke toespraken en infostandjes. En de mogelijkheid ter plekke te overnachten. Maar een deel van de plaatselijke bevolking is daar niet mee opgezet. Ook bij vorige gelegenheden vonden er al tegenbetogingen of ludieke acties plaats. Maar dit jaar hadden de inwoners "iets straffers" bedacht. 

(lees verder onder de foto)

(c) dpa-Zentralbild

Het gerecht van Dresden had al een alcoholverbod afgekondigd. Dat vanwege het agressieve karakter van het festival, en om gewelddadige confrontaties met andersdenkenden te voorkomen. De politie was de biervoorraad van de organisatie komen confisqueren, en ook bezoekers zagen hun persoonlijke voorraad in beslag genomen. 

(lees verder onder de kaart)

Zo'n driehonderd mensen kwamen zaterdag opdagen voor een rustige tegenbetoging. Maar de plaatselijke bevolking vond dat de supermarkt van het stadje nog een "bedreiging" vormde. De inwoners gingen er na een gecoördineerde actie (waar ook de befaamde abdij van Sankt Marienthal aan meedeed) aan de haal met de volledige biervoorraad van de winkel, naar verluidt 160 kratten. Er zijn op het festival geen incidenten gemeld.

Na de moord op de christendemocratische politicus Lübcke in de buurt van Kassel is de onrust over extreemrechts geweld in Duitsland toegenomen. In Dortmund zei kanselier Merkel gisteren nog eens dat de regering het bestrijden van extreemrechts geweld "zeer zeer ernstig neemt".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen