Video player inladen...

Praag op straat tegen Tsjechische premier Babis: grootste betoging sinds de val van het communisme

Zo'n kwart miljoen Tsjechen zijn in Praag op straat gekomen om het vertrek van de omstreden eerste minister Andrej Babis te eisen. Ze hielden de grootste manifestatie sinds de Fluwelen Revolutie van 1989.

Begin juni waren ze met zo'n 120.000; nu stroomden dubbel zo veel mensen toe in Praag, voor een nieuwe betoging tegen de Tsjechische premier Andrej Babis. Hij wordt ervan verdacht Europese subsidies te hebben misbruikt voor eigen gewin. Een kwart miljoen betogers vragen zijn ontslag.

Drie weken geleden manifesteerden ze op het Wenceslasplein in Praag en nu in het Letna-park, aan de oevers van de Moldau. Ook dat is een symbolische plek van de Fluwelen Revolutie van 30 jaar geleden: in 1989 sprak dissident Vaclav Havel daar de tegenstanders van het communistische regime toe.

Door de grote drukte moest een metrostation worden gesloten en de netwerken van telecomoperatoren konden het dataverkeer niet aan.

"Babis, ontslag!", "Genoeg!" of "Ik schaam me voor mijn eerste minister" was te lezen op spandoeken.  Ook het ontslag van de minister van justitie wordt geëist; zij zou volgens de betogers de vervolging van Babis belemmeren.

De organisatie van het protest is in handen van "Miljoenen momenten voor de democratie", opgericht door Mikulas Minar, een 26-jarige theologiestudent. "Ons land heeft veel problemen, maar de regering doet er niets aan. De premier is enkel bezig met zijn persoonlijke moeilijkheden," zei Minar. Politici waren niet welkom om te speechen op de massamanifestatie.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De Tsjechische eerste minister Andrej Babis is een schatrijke zakenman. Hij zou ten onrechte miljoenen euro's Europese subsidies hebben opgestreken. Volgens de Europese Commissie maakt hij zich ook schuldig aan belangenvermenging. Hij ontkent de aantijgingen.

Het protest tegen Babis groeit aan sinds april en mobiliseert vooral de Tsjechen die in de stad wonen. Op het platteland geniet Babis meer steun. Eind mei won zijn populistische partij ANO de Europese verkiezingen. In Tsjechië vormt ANO samen met de sociaal-democraten een minderheidsregering, gesteund door de communistische partij.  Woensdag stemt het Tsjechische parlement over een motie van wantrouwen. Naar verwachting zal de regering die overleven.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen