Videospeler inladen...

Wat doet de hitte met ons lichaam?

Het wordt snikheet. En dan is het raadzaam om veel te drinken en te smeren. Maar waarom? Wat gebeurt er precies met ons lichaam als het zo warm is? "Het Journaal" kreeg uitleg van sportarts Frank Pauwels (Gezond Sporten Vlaanderen).

De warmte doet de temperatuur van ons lichaam, de zogenoemde kerntemperatuur, stijgen. Als de kerntemperatuur boven de 37 graden is, dan probeert het lichaam van alles in het werk te stellen om af te koelen. Om onder die 37 graden te blijven, gaat ons lichaam in eerste instantie zweten. Door te zweten, wordt je huid vochtig, het zweet verdampt en door die verdamping gaat warmte onttrokken worden uit het lichaam. Dat is een van de manieren van ons lichaam om af te koelen. 

Daarnaast gaat ons hart sneller pompen om meer bloed naar de huid te sturen, ook om af te koelen. Gemiddeld genomen zal uw hartslag bij warm weer dus iets hoger zijn dan bij kouder weer. Voor mensen met een hartaandoening, is het warme weer een extra risicofactor. 

Voor iedereen gelden daarom sowieso de volgende adviezen:

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen