Videospeler inladen...

Opschorting van straf voor vrouw die uit Syrië terugkeerde: "Als ze nu nog iets mispeutert, komt justitie met voorhamer"

"Een zeer moedige, maar correcte beslissing." Dat vindt advocaat Johan Heymans van de uitspraak van de rechter die zijn cliënte veroordeelde voor deelname aan terroristische activiteiten, maar geen straf gaf. "Justitie heeft wel nog een stok achter de deur", lichtte meester Heymans de probatieopschorting van straf toe in "Terzake". 

De 26-jarige vrouw in kwestie vertrok in november 2014 naar Syrië. Twee jaar geleden keerde ze terug naar ons land. Vandaag werd ze veroordeeld door de strafrechter voor deelname aan terroristische activiteiten. Maar omdat de vrouw haar leven hier intussen heeft hernomen, kreeg ze opschorting van straf. De vrouw kreeg wel verschillende voorwaarden opgelegd, zo mag ze drie jaar lang niet actief zijn op sociale media.

Dat iemand veroordeeld wordt voor deelname aan terroristische activiteiten en toch geen straf krijgt, ontlokt heel wat reacties. "Ik begrijp die reacties wel", reageert advocaat Johan Heymans in "Terzake". "Maar als men het dossier kent en weet waarover het gaat, dan zou men nooit tot een andere conclusie kunnen komen in deze zaak dan dat die dame een probatieopschorting moest krijgen."

"Ze heeft fouten gemaakt en ze heeft die fouten erkend", geeft meester Heymans toe. "Maar ze heeft zich herpakt. Haar nu zwaar straffen zou er net toe leiden dat mensen terug richting de marginaliteit en terrorisme worden geduwd. Dat is juist wat de rechter heeft willen vermijden door deze zeer moedige, maar correcte beslissing."

Heymans durft naar eigen zeggen zijn hand in het vuur te steken voor zijn cliënte. "Zo'n beslissing (van probatieopschorting van straf, red.) komt er niet zomaar. De rechtbank heeft er een heel werk aan vooraf laten gaan en zaken laten nakijken. Ze zal ook strak en precies opgevolgd worden door justitie. Justitie heeft een stok achter de deur. Als zij de komende jaren nog iets mispeutert, hoe klein ook, komt men met de voorhamer. Maar zolang zij goed bezig blijft, is daar geen enkele reden toe en heeft men beslist om haar die tweede kans te geven."

Bekijk het interview met advocaat Johan Heymans in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen