Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Betty Cao

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, of bruin, of nog anders gekleurd. Deze week: het verhaal van Betty Cao, 28 jaar, uit Chinatown, Manhattan.

Ze is 28 jaar en worstelt met haar seksuele identiteit. Maak kennis met Betty Cao, 28 jaar, opgegroeid in Chinatown in de Lower East Side van Manhattan. Na een omzwerving in Californië is ze neergestreken in Jackson Heights in Queens, de meest diverse en kleurigste wijk van New York.

Ze zit even zonder werk nu, nadat ze terugkeerde uit Californië waar ze werkte voor het departement Justitie van de westelijke staat. Betty maakt zich zorgen over het grote aantal daklozen en de grote inkomensongelijkheid in Amerika. Met die zaken wil ze bezig zijn in haar werk. 

Betty kwam als zesjarige met haar ouders vanuit het zuidoosten van China, vanuit de provincie Fujian, naar de VS. Haar ouders spreken alleen Chinees. Betty spreekt zelf drie varianten van de Chinese taal, maar is ook helemaal Amerikaanse. Haar Engels is onberispelijk.

Ik ontmoette Betty toen ik haar met 7 jonge mannen en jongens basket zag spelen in een publiek parkje. Na het wedstrijdje zou ze al mijn vragen beantwoorden, zei ze. En ze hield woord. Weet u, soms vertellen mensen mij zo veel meer in deze rubriek dan wat ik ze eigenlijk (niet) vraag. In Amerika merk ik heel vaak die wonderlijke openhartigheid.

Betty noemt zich 'queer'. Ze weet niet goed of ze lesbisch is of biseksueel. Tegenover haar traditioneel-Chinese ouders was en is het lastig om uit de kast te komen en te praten over haar seksuele voorkeur. Ze wachtte tot ze 20 was voor ze er iets over vertelde. Maar ze blijft contact houden met haar ouders. 

Betty beschouwt de onvoorstelbare diversiteit in New York als een essentieel kenmerk van de Amerikaanse identiteit. Daarom houdt ze zo van deze grootste Amerikaanse stad, de hoofdstad van de wereld. Oog in oog met Betty Cao.

Bekijk hieronder het gesprek met Betty Cao

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen