AP1990

"Jetset"-schrijfster Judith Krantz (91) overleden: "Ik schrijf voor mensen die naar een wonderlijke wereld willen ontsnappen"

De Amerikaanse schrijfster Judith Krantz is overleden. Ze werd bekend door haar romans met vrouwen uit de luxueuze jetset in de hoofdrol. Mooie, rijke vrouwen en mannen, designkleding, exuberante huizen, tot de verbeelding sprekende romances... Geen Literatuur met grote L, het sloeg wel aan. Wereldwijd verkocht ze meer dan 85 miljoen boeken. "Ik schrijf voor mensen die om welke reden dan ook naar een meer wonderlijke wereld willen ontsnappen", zei Krantz.

Judith Krantz, geboren als Judith Bluma Tarcher, was journaliste voor onder meer Cosmopolitan en Ladies Home Journal voor ze op 50-jarige leeftijd haar talent voor schrijven ontdekte. Een talent dat haar rijk en beroemd zou maken, net als de hoofdpersonages waarover ze schreef in haar boeken.

Haar eerste roman, "Scruples" ("Scrupules", nvr) uit 1978, werd meteen een bestseller. Hoofdpersonage Wilhelmina is de Assepoester met dienst. Ze zwemt van de ene man naar de andere tot ze Ellis Ikehorn ontmoet, bijna 40 jaar ouder én multimiljonair. Om haar tijd te vullen, richt ze een exclusief modehuis op, Scruples, op, waar the rich and famous met al hun intriges graag vertoeven.

"Ik schrijf de beste boeken zoals ik dat kan"

Na "Scruples" volgden nog een tiental andere romans, met titels als "Princess Daisy" ("Prinses Daisy", 1980), "Mistral's Daughter" ("De dochter van Mistral", 1982), "I'll Take Manhattan" ("Maxime", 1986), "Lovers" (1994) en "The Jewels of Tessa Kent" ("Tessa", 1998). Stuk voor stuk bestsellers. Krantz' boeken zijn vertaald in 52 talen, over heel de wereld zijn er dan meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht. Haar boeken werden ook meermaals verfilmd als miniserie voor televisie, met dank aan haar man, producer Steve Krantz.

Ik geloof niet in donder en bliksem en vuurwerk. Mensen willen weten wat er gebeurt.

Judith Krantz

Krantz vulde haar verhalen met sappige details over de luxueuze levensstijl van haar hoofdpersonages. Designkleding, exuberante huizen, tot de verbeelding sprekende romances. En ze hield de details niet achterwege als het over seks ging. "Als je een goede erotische scène schrijft, moet je in de details duiken. Ik geloof niet in donder en bliksem en vuurwerk. Ik denk dat mensen willen weten wat er gebeurt."

Haar romans passen niet echt in wat je "hoogstaande literatuur" zou noemen, maar daar trok Krantz zich weinig van aan. "Ik schrijf de beste boeken zoals ik dat kan", zei ze. "Ik kan niet beter dan dit." En: "Ik vraag me altijd af of wat ik schrijf, de lezer zal plezieren die in een vliegtuig zit dat niet kan landen door mist, of die in het ziekenhuis herstelt van een operatie, of die om welke reden dan ook naar een meer wonderlijke wereld wil ontsnappen."

Glamoureus leven

Judith Krantz leidde trouwens net als haar hoofdpersonages een glamoureus leven. Ze woonde bijvoorbeeld in Bel Air, de exclusieve villawijk in Los Angeles, en ze droeg dezelfde dure designkledij. Het is in haar huis in Bel Air dat ze afgelopen zaterdag overleden is.

Haar zoon Tony maakte het nieuws bekend. Hij werkt momenteel aan een nieuwe verfilming van "Scruples". Hij had gehoopt die verfilming af te ronden voor ze overleed, maar dat is niet gelukt. "Zij had die zeldzame combinatie van het commerciële en creatieve", zei hij.

Judith Krantz is 91 jaar geworden.

Meest gelezen